Drobne zmiany w naszym codziennym jadłospisie mogą okazać się zbawienne dla naszego zdrowia. Posłuchajmy więc rad specjalistów od spraw żywienia i sprawmy, by warzywa i owoce częściej pojawiały się na naszym stole.
"Warzywa i owoce, to prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla zachowania zdrowia i urody. Zawierają one m.in. przeciwutleniacze (witaminę C i E, beta-karoten, likopen, flawonoidy), czyli substancje, które walcząc z wolnymi rodnikami w znacznym stopniu opóźniają proces starzenia się organizmu i zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Zawierają też błonnik, który poprawia pracę jelit, a także sprawia, że czujemy się syci. Znajdujące się w nich potas, magnez i wapń regulują równowagę kwasowo – zasadową naszego organizmu, co zapobiega bólom głowy, utracie apetytu, zmęczeniu czy pogorszeniu wyglądu cery. Ponieważ nasz organizm nie magazynuje witamin warzywa i owoce powinno się jeść co najmniej 5 razy dziennie” – tłumaczy Iwonna Niegowska – żywieniowiec marki Knorr
Drobne zmiany w naszym codziennym życiu mogą przynieść spore efekty. To dlatego warto pamiętać, by do drugiego dania zawsze dołączać surówkę lub warzywa , najlepiej gotowane na parze. Smak tych ostatnich urozmaicić można doprawiając je za każdym razem inną przyprawą. Sosy do mięs, ryżu, makaronu czy ziemniaków nie muszą być śmietanowe. Mniej kaloryczną alternatywą będzie zmiksowanie w blenderze wybranych warzyw i zabielenie ich jogurtem. Przygotowując kanapki warto przyozdobić je krojonymi warzywami np. plasterkami pomidora, ogórka lub papryki. Organizując przyjęcie dla gości zamiast słonych paluszków można przygotować talerz pokrojonych w słupki warzyw i podać je wraz ze smacznym, jogurtowym dipem.
"5 razy dziennie warzywa i owoce" to hasło przewodnie akcji prozdrowotnej organizowanej pod patronatem marki Knorr. Założeniem jej jest zmiana nawyków żywieniowych Polaków, w dbałości o ich stan zdrowia. Organizowana corocznie akcja cieszy się niezmienną popularnością i zdobywa sobie coraz większą rzeszę zwolenników.
"Warzywa i owoce, to prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla zachowania zdrowia i urody. Zawierają one m.in. przeciwutleniacze (witaminę C i E, beta-karoten, likopen, flawonoidy), czyli substancje, które walcząc z wolnymi rodnikami w znacznym stopniu opóźniają proces starzenia się organizmu i zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Zawierają też błonnik, który poprawia pracę jelit, a także sprawia, że czujemy się syci. Znajdujące się w nich potas, magnez i wapń regulują równowagę kwasowo – zasadową naszego organizmu, co zapobiega bólom głowy, utracie apetytu, zmęczeniu czy pogorszeniu wyglądu cery. Ponieważ nasz organizm nie magazynuje witamin warzywa i owoce powinno się jeść co najmniej 5 razy dziennie” – tłumaczy Iwonna Niegowska – żywieniowiec marki Knorr
Drobne zmiany w naszym codziennym życiu mogą przynieść spore efekty. To dlatego warto pamiętać, by do drugiego dania zawsze dołączać surówkę lub warzywa , najlepiej gotowane na parze. Smak tych ostatnich urozmaicić można doprawiając je za każdym razem inną przyprawą. Sosy do mięs, ryżu, makaronu czy ziemniaków nie muszą być śmietanowe. Mniej kaloryczną alternatywą będzie zmiksowanie w blenderze wybranych warzyw i zabielenie ich jogurtem. Przygotowując kanapki warto przyozdobić je krojonymi warzywami np. plasterkami pomidora, ogórka lub papryki. Organizując przyjęcie dla gości zamiast słonych paluszków można przygotować talerz pokrojonych w słupki warzyw i podać je wraz ze smacznym, jogurtowym dipem.
"5 razy dziennie warzywa i owoce" to hasło przewodnie akcji prozdrowotnej organizowanej pod patronatem marki Knorr. Założeniem jej jest zmiana nawyków żywieniowych Polaków, w dbałości o ich stan zdrowia. Organizowana corocznie akcja cieszy się niezmienną popularnością i zdobywa sobie coraz większą rzeszę zwolenników.
Gość