Desery lodowe

Rodzaje deserów mrożonych i kilka cennych wskazówek.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Desery lodowe
Sorbety, granita i wszelkie odmiany lodów, należą do grupy deserów mrożonych. Przemysł cukierniczy już od dawna proponuje nam gotowe desery albo przynajmniej komponenty ułatwiające ich wykonanie. Warto jednak samemu spróbować przyrządzić taki przysmak, nawet nie mając maszynki do lodów. Trzeba pamiętać o tym, żeby na przemian mieszać lub miksować zamrażaną masę i ponownie ją zamrażać. Poza tym oziębianie osłabia smak i aromat deserów, więc w trakcie wykonania trzeba dodać do masy trochę więcej składników smakowych niż do innych deserów.

GRANITA-najprostsza do wykonania.Polega na zamrażaniu soku z owoców i zeskrobaniu gotowego lodu, tak żeby przypominał lodowy śnieg. S

ORBETY- Powstają przez zamrożenie soków,przecierów z dodatkiem likierów i cukru. Czasami dodajemy do sorbetu ubitą pianę z białek. W tym przypadku niezbędne jest miksowanie lub mieszanie zamarzającej masy co 15-30 minut.

LODY- Sporządza się je z mleka, śmietanki, jogurtu, kefiru z dodatkiem jajek, cukru i składników smakowych

PARFAIT-Szlachetna odmiana lodów. W tym przypadku bazowymi składnikami są żółtka utarte z kremem i bitą śmietaną. Mają bardziej kremową konsystencję niż zwykłe lody.

BOMBA i inne desery lodowe- Desery złożone z kilku rodzajów lodów ułożonych warstwami w trakcie zamrażania. Oczywiście możemy też wykonać niesłychanie finezyjne desery lodowe, które są mieszaniną nie tylko różnych lodów, ale też ciast, sufletów i puddingów.