Jeśli mamy wrzody, powinniśmy radykalnie zmienić dietę. Pierwsze co, to musimy zwiększyć ilość posiłków z 3 obfitych na 5-6 lżejszych. Unikamy przez ten czas ostrych przypraw, potraw oraz produktów wzdymających i tłustych, które wzmagają wydzielanie kwasu żołądkowego.
Chorzy powinni więc unikać: rośliny strączkowe i kapustne, dania smażone, pieczywo żytnie i razowe, zapiekanki, zupy na tłustych wywarach, żółte sery, piwo, napoje gazowane. Muszą za to jeść potrawy gotowane, pić dużo przegotowanej wody, która rozrzedza soki żołądkowe, wystrzegać się alkoholu oraz kawy.
Zaleca się również rzucenie palenia-bowiem dym tytoniowy podrażnia błonę śluzową i nasila wydzielanie kwasu żołądkowego.
Chorzy powinni więc unikać: rośliny strączkowe i kapustne, dania smażone, pieczywo żytnie i razowe, zapiekanki, zupy na tłustych wywarach, żółte sery, piwo, napoje gazowane. Muszą za to jeść potrawy gotowane, pić dużo przegotowanej wody, która rozrzedza soki żołądkowe, wystrzegać się alkoholu oraz kawy.
Zaleca się również rzucenie palenia-bowiem dym tytoniowy podrażnia błonę śluzową i nasila wydzielanie kwasu żołądkowego.