Witamina B12 i jej rola w organizmie

Witamina B12 pełni wiele odpowiedzialnych funkcji w organizmie. Warto wiedzieć, w jakich produktach należy jej szukać.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Witamina B12 i jej rola w organizmie
fot. Fotolia
Witamina B12 nazywana jest inaczej kobalaminą. Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, psychikę, nastrój oraz pobudza apetyt. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, umożliwia syntezę w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego.
Witamina ta ma duże znaczeniu w rozwoju dzieci i dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ wpływa na układ kostny.

Głównym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej występuje jej w mięsie wołowym, drobiowym, baraninie, króliku, cielęcinie, podrobach, rybach i owocach morza, jajach oraz wędlinach. Produkty mleczne bogate w tą witaminę to jogurty, kefir, sery dojrzewające, sery twarogowe, śmietana i kefir. W produktach roślinnych ona prawie nie występuje. Drożdże spożywcze są jej dobrym źródłem.

Polecane są także przetwory warzywne zawierające kwas mlekowy, czyli kiszona kapusta i ogórki kiszone. Źródłem witaminy B12 w naturze są drobnoustroje. Dlatego właśnie największe ilości B12 znajdują się w podrobach (wątroba, nerki). Spore braki tej witaminy mogą mieć wegetarianie. W przypadku niedokrwistości złośliwej, niedobór może rozwijać się dopiero po 20-30 latach. Długotrwały brak tej witaminy w organizmie powoduje apatie, zmęczenie, depresje, biegunki, utraty pamięci, opóźnienie wzrostu, może prowadzić do powstania choroby Alzheimera.

Zbyt duży brak tej witaminy często występuje u osób starszych, z powodu obniżenia zdolności wchłaniania składników odżywczych. Dlatego po 50 roku życia należy przyjmować ją jako suplement diety. Witamina B12 odgrywa również istotną rolę w procesie sercowo-naczyniowym.

Wchłanianie tabletek witaminy B12 można wspomóc na kilka sposobów: przyjmując kwas foliowy, wapń. Przyjmując jednocześnie witaminę C i witaminę B12 należy pamiętać o godzinnej przerwie miedzy tymi tabletkami.