Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Właściwości fasolki szparagowej.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa to warzywo zawierające ogromne ilości witamin. Codzienne zjadanie około 15 dkg tego warzywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu w witaminę C, B2, B3, kwas foliowy, mangan, wapń, magnez oraz błonnik. Fosolka posiada ogromne właściwości lecznicze. Udowodniono, iż jedzenie tego warzywa hamuje rozwój nowotworów piersi i chroni przed rozwojem raka szyjki macicy. Dodatkowo fasolka szparagowa ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego i łagodzi objawy menopauzy. Zieloną fasolkę szparagową należy gotować jak najkrócej, najlepiej na parze, gdyż wtedy strączki stracą najmniej witamin, a w szczególności kwasu foliowego. Fasolkę szparagową (nawet bardzo młodą) należy jeść tylko po ugotowaniu, surowe warzywo zawiera trującą substancję - fazynę. W kuchni fasolka szparagowa jest doskonałym dodatkiem do sałatek i zup.