Kasza to idealny dodatek do wielu potraw, jest lekkostrawna i posiada duże ilości cennych składników odżywczych. Najczęściej używanymi w kuchni rodzajami kasz są:
1) Kasza gryczana - produkowana z nasion gryki. Może być palona i niepalona. Doskonała do mięsa, na placki oraz nadzienia. Jest polecana przy zaburzeniach czynności jelit i nadciśnieniu.
2) Kasza jaglana- produkowana z ziaren prosa. Świetny dodatek do duszonych mięs i słodkich zapiekanek. Polecana dla osób chorujących na anemię.
3) Kasza manna- produkowana z ziaren pszenicy. Doskonała do zup mlecznych, deserów, rosołu. Zalecana przy schorzeniach żołądka, nerek, wątroby i trzustki.
4) Jęczmienna- produkowana z ziaren jęczmienia. Doskonała do mięs, zup i zapiekanek. Zalecana przy miażdżycy, chorobie niedokrwiennej i wzdęciach. Przyjmuje się, że im kasza grubsza tym zawiera więcej cennych składników. Są to: błonnik, witaminy z grupy B, rutyna, potas oraz magnez. Jedzenie kaszy jest więc bardzo zdrowe i smaczne.
1) Kasza gryczana - produkowana z nasion gryki. Może być palona i niepalona. Doskonała do mięsa, na placki oraz nadzienia. Jest polecana przy zaburzeniach czynności jelit i nadciśnieniu.
2) Kasza jaglana- produkowana z ziaren prosa. Świetny dodatek do duszonych mięs i słodkich zapiekanek. Polecana dla osób chorujących na anemię.
3) Kasza manna- produkowana z ziaren pszenicy. Doskonała do zup mlecznych, deserów, rosołu. Zalecana przy schorzeniach żołądka, nerek, wątroby i trzustki.
4) Jęczmienna- produkowana z ziaren jęczmienia. Doskonała do mięs, zup i zapiekanek. Zalecana przy miażdżycy, chorobie niedokrwiennej i wzdęciach. Przyjmuje się, że im kasza grubsza tym zawiera więcej cennych składników. Są to: błonnik, witaminy z grupy B, rutyna, potas oraz magnez. Jedzenie kaszy jest więc bardzo zdrowe i smaczne.