Błonnik, ze względu na zdolność wiązania wody i właściwości wypełniające, uważany jest za złoty środek dla osób odchudzających się. Ponadto zapobiega nadkwasocie, wiążąc nadmiar wytwarzanych przez żołądek kwasów, przyspiesza perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom.
Ma także zdolność usuwania z organizmu szkodliwych substancji takich jak toksyny, metale ciężkie i cholesterol. Pokarmy bogate w błonnik to przede wszystkim różnego rodzaju kasze i ryż. W sklepach można dostać rozmaite rodzaje ryżu - w stu gramach najpopularniejszego białego ryżu znajduje się 2,4 g błonnika. Jeszcze bogatszy w ten pożądany składnik jest ryż brązowy - w 100 gramach aż 8,7 g to błonnik.
Ma także zdolność usuwania z organizmu szkodliwych substancji takich jak toksyny, metale ciężkie i cholesterol. Pokarmy bogate w błonnik to przede wszystkim różnego rodzaju kasze i ryż. W sklepach można dostać rozmaite rodzaje ryżu - w stu gramach najpopularniejszego białego ryżu znajduje się 2,4 g błonnika. Jeszcze bogatszy w ten pożądany składnik jest ryż brązowy - w 100 gramach aż 8,7 g to błonnik.