Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Właściwości szczypiorku, czyli dlaczego warto go jeść.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Szczypiorek jest składnikiem wielu potraw, bardzo często używanym w kuchni podczas gotowania. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, ile właściwości posiada szczypiorek. Jest to roślina z rodziny liliowatych (podobnie jak cebula i czosnek), wchodząca w skład wielu podstawowych ziół kuchennnych, stanowiąca przyprawę o bardzo szerokiej skali zastosowania. Najczęściej szczypiorek jest spożywany w formie drobno posiekanej. Roślina zawiera w sobie ogromne ilości witamin, soli mineralnych, które w znacznym stopniu pobudzają przemianę olejków eterycznych. Szczypiorek posiada wiele właściwości bakteriobójczych. Zawiara wiele witamin, takich jak: sód, magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, chlor, B1, B2, C i wiele innnych. Jest to niezwykle zdrowa roślina, nadające potrawom wyjątkowego aromatu.