Żurawina to jeden z najzdrowszych owoców, o szerokich właściwościach leczniczych. Czerwone owoce zawierają ogromne ilości witamin C, A, B1,B2, PP oraz kwasów organicznych. Cenne dla organizmu substancje wspomagające układ nerwowy i odporność można także znaleźć w pestkach owoców. Największy rozgłos przyniosły żurawinie składniki odpowiedzialne za jej czerwony kolor. Mają one silne działanie antybiotyczne, skutecznie niszczą nawet odporne na te substancje bakterie. Żurawina jest wykorzystywna do produkcji leków, szczególnie na zakażenia dróg moczowych. Żurawina uniemożliwia rozwój infekcji i zapobiega jej nawrotom. Owoce te są składnikiem aspiryny, więc działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Żurawiny nie powinny jednak spożywać osoby z kamienicą nerkową i osteoporozą. Żurawina jest to bardzo zdrowy owoc, dodawany w kuchni do wielu potraw, szczególnie mięs.
Dlaczego warto jeść żurawinę?
Zdrowotne właściwości żurawiny
ocena: 5/5 głosów: 1