Domowy majonez na święta

  • 2

Olej rzepakowy to niezastąpiony składnik naszych ulubionych potraw, np. domowego majonezu. Zobacz jakie ma zalety

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Domowy majonez na święta
Podczas wspólnych przygotowań do Świąt warto sięgnąć po olej rzepakowy gotując, smażąc czy piekąc. Nie tylko doda smaku tradycyjnym potrawom, da nam pewność, że dbamy o zdrowie bliskich.

Podejmując codzienne decyzje podczas zakupów mamy na względzie troskę o naszą rodzinę. Staramy się wybierać produkty najlepsze dla naszych bliskich. Także teraz, przygotowując tradycyjne, wielkanocne potrawy zadbaj, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Majonez domowej roboty, śledzik w oleju, pieczone mięsa... Sięgnij po olej rzepakowy, który oprócz wydobycia smaku potraw, wpłynie pozytywnie na zdrowie bliskich. Olej rzepakowy posiada wysoki poziom niezwykle cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest prekursorem kwasów omega-3. Wpływa on na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo olej rzepakowy posiada optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1), dzięki któremu ma pozytywne działanie w profilaktyce diety miażdżycowej. Olej rzepakowy posiada także bardzo niską ilość niepożądanych kwasów nasyconych. Dieta w nie obfitująca może prowadzić do podwyższenia poziomu „złego cholesterolu”, co z kolei stanowi jedną z przyczyn występowania miażdżycy.

Zaproś rodzinę do wspólnego przygotowania świąt wielkanocnych. Kolorowe pisanki, pięknie udekorowane ciasta i radość w oczach bliskich, to rezultaty, których możesz się spodziewać. Przygotuj swoje popisowe dania z olejem rzepakowym. To gwarancja smaku tradycyjnych, polskich potraw i troska o zdrowie rodziny.


Majonez domowy

Składniki:
•    1 jajko
•    sól i świeżo zmielony pieprz
•    2 łyżki białego octu winnego (można użyć soku z cytryny)
•    250 ml oleju rzepakowego
•    szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyte jajko rozbijamy w miseczce. Dodajemy cukier, sól, ocet i powoli ubijamy pianę. Cały czas ubijając, stopniowo, cieniutkim strumieniem dolewamy olej rzepakowy. Ubijamy do momentu, aż masa zgęstnieje i zmieni  kolor
na prawie biały. Na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz i rozkoszujemy się smakiem domowego majonezu.