Karczoch hiszpański, znany także jako kard i karczoch ostowy należy do rodziny astrowatych. Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego: Cypru, Turcji, Afryki Północnej, Europy Południowej i Wysp Kanaryjskich. Rozprzestrzenił się również w Nowej Zelandii i Australii. Wyglądem oraz wymaganiami glebowymi przypomina karczocha zwyczajnego.
Kard czyli karczoch hiszpański to wieloletnia roślina. W przeszłości kardy były bardzo popularne w Polsce, pojawiały się na stołach wielu magnatów. Dziś są rzadkością.
WYGLĄD, KSZTAŁT
Ma długą, prostą i owłosioną łodygę. Osiąga wysokość od 60 do 180 cm. Liście karda są duże, od zewnętrznej strony zielone bądź szarozielone, natomiast od spodu - filcowato owłosione. Dolne liście umieszczone na ogonkach są niepodzielone, porośnięte kolcami.
Karczoch hiszpański ma kwiaty w kolorze niebieskim i pachnie podobnie jak chleb. Koszyczki kwiatowe karda są duże, głowiaste, pokryte kolczastymi łuskami.
Zdjęcie: Fotolia
CO ZAWIERA KARCZOCH HISZPAŃSKI?
Działa przeciwnowotworowo, jest źródłem wielu witamin, m. in. C, PP, A, D, E, K oraz z grupy B. To niskokaloryczne warzywo, w 100 gramach znajduje się zaledwie od 17 do 25 kalorii. Mogą zatem jeść go osoby, które są na diecie. Kard zawiera również następujące minerały: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz cynk i miedź.
KARD W KUCHNI - DANIA
Zanim zaczniesz przyrządzać karda, usuń wszelkie zbędne włókna oraz kolce. Następnie pamiętaj, by dokładnie go umyć i wysuszyć. Odetnij pozostałości liści i zostaw same łodygi. Później należy karczocha pokroić na kawałki, które będą miały długość od 7 do 10 cm.
Warzywo to, jeśli jest gotowane w osolonej wodzie nabiera szarozielonego koloru i staje się nieapetyczne. Jak zatem sprawić, by karczoch smakował wybornie? Wystarczy do wrzącej wody wsypać trochę kwasu cytrynowego oraz mąki. Dzięki temu kard straci swoją gorycz oraz zachowa kremowy kolor łodyg.
Do gotujących się karczochów możesz dodać łyżkę mąki (wymieszanej w trzech łyżkach zimnej wody), łyżkę cukru i pół łyżki soli - wszystko to na jeden litr wody. Karczochy gotowane w ten sposób ugotują się na biało.
Zdjęcie: Fotolia
UPRAWA KARCZOCHA HISZPAŃSKIEGO
Kardy uprawiane w Polsce są rzadkością - robi się to amatorsko. W Hiszpanii czy Niemczech są bardziej popularne, jednak i tak należą tam do warzyw rzadkich.
Karczocha rozmnaża się z odrostów korzeniowych lub nasion. Początkowo sieje się go w ogrzanych pomieszczeniach i dopiero wiosną sadzonka zostaje umieszczona w tak zwanej uprawie zewnętrznej. Roślina ta potrzebuje przepuszczalnej oraz żyznej gleby i powinna rosnąć w miejscu słonecznym. Kwitnącego karczocha hiszpańskiego wykorzystuje się również jako roślinę ozdobną.
Karczoch hiszpański nie jest popularnym warzywem w Polsce. To bardzo ciekawa roślina o pięknych kwiatach. Może warto zastanowić się nad tym, czy nie znaleźć dla niej miejsca w swoim ogródku?
A czy Wy kiedykolwiek przygotowywaliście dania z karczochem hiszpańskim? Jeśli tak, to podzielcie się z nami swoimi przepisami!
Przeczytaj także: karczochy - naturalna ochrona wątroby >>>
Kard czyli karczoch hiszpański to wieloletnia roślina. W przeszłości kardy były bardzo popularne w Polsce, pojawiały się na stołach wielu magnatów. Dziś są rzadkością.
WYGLĄD, KSZTAŁT
Ma długą, prostą i owłosioną łodygę. Osiąga wysokość od 60 do 180 cm. Liście karda są duże, od zewnętrznej strony zielone bądź szarozielone, natomiast od spodu - filcowato owłosione. Dolne liście umieszczone na ogonkach są niepodzielone, porośnięte kolcami.
Karczoch hiszpański ma kwiaty w kolorze niebieskim i pachnie podobnie jak chleb. Koszyczki kwiatowe karda są duże, głowiaste, pokryte kolczastymi łuskami.
Zdjęcie: Fotolia
CO ZAWIERA KARCZOCH HISZPAŃSKI?
Działa przeciwnowotworowo, jest źródłem wielu witamin, m. in. C, PP, A, D, E, K oraz z grupy B. To niskokaloryczne warzywo, w 100 gramach znajduje się zaledwie od 17 do 25 kalorii. Mogą zatem jeść go osoby, które są na diecie. Kard zawiera również następujące minerały: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz cynk i miedź.
KARD W KUCHNI - DANIA
Zanim zaczniesz przyrządzać karda, usuń wszelkie zbędne włókna oraz kolce. Następnie pamiętaj, by dokładnie go umyć i wysuszyć. Odetnij pozostałości liści i zostaw same łodygi. Później należy karczocha pokroić na kawałki, które będą miały długość od 7 do 10 cm.
Warzywo to, jeśli jest gotowane w osolonej wodzie nabiera szarozielonego koloru i staje się nieapetyczne. Jak zatem sprawić, by karczoch smakował wybornie? Wystarczy do wrzącej wody wsypać trochę kwasu cytrynowego oraz mąki. Dzięki temu kard straci swoją gorycz oraz zachowa kremowy kolor łodyg.
Do gotujących się karczochów możesz dodać łyżkę mąki (wymieszanej w trzech łyżkach zimnej wody), łyżkę cukru i pół łyżki soli - wszystko to na jeden litr wody. Karczochy gotowane w ten sposób ugotują się na biało.
Zdjęcie: Fotolia
UPRAWA KARCZOCHA HISZPAŃSKIEGO
Kardy uprawiane w Polsce są rzadkością - robi się to amatorsko. W Hiszpanii czy Niemczech są bardziej popularne, jednak i tak należą tam do warzyw rzadkich.
Karczocha rozmnaża się z odrostów korzeniowych lub nasion. Początkowo sieje się go w ogrzanych pomieszczeniach i dopiero wiosną sadzonka zostaje umieszczona w tak zwanej uprawie zewnętrznej. Roślina ta potrzebuje przepuszczalnej oraz żyznej gleby i powinna rosnąć w miejscu słonecznym. Kwitnącego karczocha hiszpańskiego wykorzystuje się również jako roślinę ozdobną.
Karczoch hiszpański nie jest popularnym warzywem w Polsce. To bardzo ciekawa roślina o pięknych kwiatach. Może warto zastanowić się nad tym, czy nie znaleźć dla niej miejsca w swoim ogródku?
A czy Wy kiedykolwiek przygotowywaliście dania z karczochem hiszpańskim? Jeśli tak, to podzielcie się z nami swoimi przepisami!
Przeczytaj także: karczochy - naturalna ochrona wątroby >>>