Marek Łebkowski „Doskonała kuchnia polska”

Lubię tę książkę, bo mi pokazała, że tradycyjna kuchnia polska może być obłędnie pyszna. I za to, że każdy może wybrać sobie przepis odpowiedni do swoich kulinarnych umiejętności.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Marek Łebkowski „Doskonała kuchnia polska”
 Mało tego, śmiem twierdzić, że można dzięki tej książce polubić gotowanie. Tutaj jest tyle przepisów, że wegetarianin czy zdeklarowany mięsożerca będzie bardzo zadowolony. Świetnie się czyta a do gotowania zachęcają też zdjęcia, na których znajdują się nie tylko potrawy ale też cały instruktaż ich przyrządzania. Kompletnie rozczuliły mnie dwie strony o tym, w jaki sposób składać naleśniki. Przypomniałam sobie, jak kiedyś uczyłam się  je kształtować w koperty, rulony, sakiewki, kornety i trójkąty. Oczywiście podano przepis na powszechnie znane naleśniki z twarogiem, ale mamy też przepis na naleśniki z orzechami w sosie czekoladowym, który już taki standardowy nie jest. Odkryłam przy okazji świetne racuchy z suszonymi śliwkami. 

Właściwie, czego w tej książce nie ma. Brukselka, kalarepa, kapusta – pyszności z nich można przygotować. A czy wiecie co to jest skorzonera albo daikon? Są też specjalne dania przeznaczone na rodzinne uroczystości.  Nie zapomniano o dziczyźnie. Mamy spory wybór ryb ale nowocześnie zapisano również receptury na mule. Bardzo ciekawy jest rozdział poświęcony dodatkom do zup. Klasyczne serniki, strucle, mazurki sąsiadują z modnymi tartami i ciastami czekoladowymi. 
 
„Szkoła gotowania” Marka Łebkowskiego jest praktyczna, porządnie wydana;  tzw. książkowa „cegła” prawie że mówi: „przetrwam , nawet gdy mnie zalejesz mlekiem, pobrudzisz ciastem, czy niechcący poplamisz dżemem”.  Warto tę książkę często otwierać na naszym kuchennym stole. Przeglądam ją, oglądam i czytam, i nie mogę się teraz zdecydować, co zaraz ugotuję. Może risotto ze szpinakiem a może solę zapiekaną ze szpinakiem…
 
Marek Łebkowski
„Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Doskonała kuchnia polska”
Wyd. Publicat