Pestki słonecznika to skondensowane źródło składników odżywczych. Zawierają dużo witaminy E i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego są zalecane osobom z miażdżycą. Są też dobrym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży.
Nasiona słonecznika mają sporo białka i składników mineralnych (cynk, wapń, potas, magnez, żelazo). Są też źródłem witamin z grupy B.
W sezonie najlepiej jeść świeże nasiona. Zastąpić nimi chipsy czy słodycze. Łuskane nasiona słonecznika można wykorzystać w kuchni np. dodawać do płatków śniadaniowych lub (prażone na patelni) do sałatek. Można nimi posypać pieczone ryby, dodać do panierki i pieczywa domowego.
Łuskane nasiona należy przechowywać w lodówce – dzięki temu dłużej zachowują świeżość i wartość odżywczą.
Nasiona słonecznika mają sporo białka i składników mineralnych (cynk, wapń, potas, magnez, żelazo). Są też źródłem witamin z grupy B.
W sezonie najlepiej jeść świeże nasiona. Zastąpić nimi chipsy czy słodycze. Łuskane nasiona słonecznika można wykorzystać w kuchni np. dodawać do płatków śniadaniowych lub (prażone na patelni) do sałatek. Można nimi posypać pieczone ryby, dodać do panierki i pieczywa domowego.
Łuskane nasiona należy przechowywać w lodówce – dzięki temu dłużej zachowują świeżość i wartość odżywczą.