Chrupiące plastry usmażonego boczku, to pyszny dodatek do wielu potraw. Żeby był idealnie przyrządzony musimy trzymać się kilku zasad.
Jak usmażyć boczek?
Najczęściej boczek smażymy na suchej patelni.
Chrupiące, smaczne plastry boczku możemy podać jako dodatek do wielu potraw.
Świetnie smakuje podany:
Jak usmażyć boczek?
Najczęściej boczek smażymy na suchej patelni.
- Układamy na niej kilka cienkich i równych plastrów mięsa, nie za dużo.
- Płomień pod nasza patelnią nie może być za duży, tłuszcz z boczku ma się wytapiać powoli.
- Możemy na początku smażenia dodać na patelnie kilka łyżek wody, gdy wyparuje na patelni będzie już wystarczająco dużo tłuszczu, by smażył się równomiernie.
- Dość często plastry przekładamy, by się nam nie zwijały.
- Gdy boczek jest już wystarczająco zrumieniony, osączamy go z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników.
- Do wysokiego garnka wlewamy olej i go mocno rozgrzewamy,
- Wrzucamy cienko pokrojone plastry boczku i smażymy chwilę do momentu zrumienienia mięsa,
- Nie wkładamy zbyt dużej ilości plastrów, by nie obniżyć zbytnio temperatury oleju oraz, by zapobiec zalaniu tłuszczem kuchni.
- Przekładamy je na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Chrupiące, smaczne plastry boczku możemy podać jako dodatek do wielu potraw.
Świetnie smakuje podany:
- Na śniadanie z jajkiem sadzonym,
- W kanapce z sałatą, pomidorem i musztardą,
- Pokruszony jako dodatek do sałatek, czy zup kremów,
- Do makaronu z sosem serowym,
- Do tłuczonych ziemniaków i sałaty w śmietanie,
- A nawet podany z krewetkami lub smażoną rybą.
bozenaK