
Możemy je zjeść od razu po wyjęciu z owocu albo ususzyć. Są bardzo wartościowe. Zawierają wit. A, B9 i B15 a także sole mineralne z fosforanami, błonnik, cukier, białko, żywice i enzymy. Przede wszystkim są jednak doskonałym źródłem oleju zawierającego fitosterole. Związki te mają cudowne, profilaktyczne działanie i zapobiegają chorobom prostaty. Spożywanie pestek dyniowych zaleca się osobom cierpiącym na trądzik, poprawiają także wygląd włosów i zminiejszają ich wypadanie. Powinni je też jeść ludzie mający problemy skórne, stany zapalne skóry i błon śluzowych a także dbający po prostu w ładny wygląd i dobrą kondycję skóry. Stosowane są też w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i leczniczo przy zakażeniach przewodu pokarmowego tasiemcem i glistą ludzką. Możemy je chrupać zamiast chipsów, dodawać do mieszanek śniadaniowych, ciast, pieczywa, sałatek i surówek