Do czego dodać zimny sos – część 2?

Oto kolejna dawka pomysłów na sosy, które podajemy na zimno, by wzbogacić, urozmaicić smak serwowanych przez nas dań. Bon apetit!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Do czego dodać zimny sos – część 2?
Magia chrzanu i czosnku

Jednymi z popularniejszych sosów są te na bazie chrzanu lub czosnku. Można dodawać je nie tylko do mięs, ryb, ale także do pożywnych sałatek.

Oto nasze propozycje:  

sos czosnkowy z musztardą – pasuje do jaj, ryb i mięs. Wykonasz go z surowego żółtka, musztardy, czosnku, oliwy, żółtka ugotowanego na twardo, śmietany oraz cukru i soli

sos czosnkowy tradycyjny – polecany do sałatek oraz ryb i mięs. Jest bardzo prosty do zrobienia. Do jego wykonania potrzebny będzie czosnek, sok z cytryny, surowe żółtko, oliwa, pieprz, sól

sos chrzanowy z musztardą – polecany do mięs, jaj, ryb. Wykonasz go łącząc ze sobą musztardę, chrzan (utarty), śmietanę, jajka (ugotowane na twardo), jabłko, sól, cukier oraz sok z cytryny

sos chrzanowy na różowo – wykonuje się go z chrzanu, śmietany, jabłek, jaj ugotowanych na twardo, soku z cytryny,soli, cukru, oleju, jak również soku z buraków, dzięki czemu uzyskujemy ładny, różowy kolor. Polecamy do mięs.

Sos chrzanowo-owocowy – dodaje się go do pieczenicielęcej oraz wieprzowej, jak również drobiu i pasztetów. Składniki: musztarda, chrzan, galaretka porzeczkowa, czerwone wino, sól, skórka pomarańczowa (utarta na tarce). 

Sos angielski
Zalecany jest do mięs. Do jego wykonania będą potrzebne małe cebulki, imbir, cukier, musztarda, olej, czerwona papryka w proszku, czerwone wino, pomarańcz, cytryna i galaretka porzeczkowa.  

Sos z anchoisPrzygotowuje się go z filetów anchois, oleju (polecamy słonecznikowy lub sojowy), żółtka ugotowanego na twardo, masła, octu winnego, soli i pieprzu. Warto go dodawać do ryb w galarecie, ryb na zimno, jak również ugotowanych na twardo jaj.

Sos borówkowyIdealnie komponuje się z pasztetami, mięsem. Wykonasz go ze smażonych borówek, musztardy, soli, bulionu, chrzanu.  Sos z rzeżuchyWarto dodać go dań z ryb oraz jaj. Nie jest trudny do zrobienia. Będziesz potrzebować posiekanej rzeżuchy, oliwy lub oleju, jaj ugotowanych na twardo, śmietany oraz soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu do przyprawienia.       

Sos śmietanowo-ziołowyJego przygotowanie nie jest czasochłonne. Potrzebna będzie śmietana lub jogurt naturalny, sok z cytryny, pieprz, sól, cukier, czosnek oraz mnóstwo ziół, jak chociażby estragon, bazylia, lubczyk, rzeżucha, szczypior, mięta, pietruszka.  

Sosy na bazie majonezu

Nie jest to z pewnością idealny dodatek do potraw dla osób dbających o linię. Sosy w którym wykorzystuje się majonez są bardzo popularne.

Oto wybrane propozycje:  

Sos majonezowy na zasmażce dodaje się do ryb orazsałatek. Wykonasz go z rosołu lub wywaru warzywnego,  mąki, masła, soku z cytryny (można zastąpić octem), żółtka, oliwy, soli i pieprzu.

Majonezowo-pomidorowy
– pasować będzie do sałatek(np. z fasoli) oraz mięs. Przygotowuje się go z żółtka, oliwy, musztardy, koncentratu pomidorowego, soli, pieprzu, cukru.

Majonezowo-winny – polecany jest do sałat, sałatek, ryb, drobiu, mięs. Do jego wykonania potrzebny będzie sok z cytryny, szczypior, czosnek, białe wino, musztarda, oliwa, żółtko, pieprz, sól i cukier. 

Sos greckiPodaje się go z rybami smażonymi oraz gotowanymi. Jego wykonanie jest odrobinę czasochłonne. Dobrze przyrządzony sos grecki powinien być gęsty. Do jego przygotowania potrzebne będą cebule, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, olej, musztarda, sól, pieprz, liść laurowy, ostra papryka w proszku (może być chilli), ziele angielskie, majeranek.