Pamiętam panierkę z mojego rodzinnego domu w postaci bułki tartej i to takiej domowej. Suszyło się resztki bułek a potem mieliło w maszynce do mięsa. Czasami, gdy brakowało bułki kupowało się większe ilości bo nie zawsze coś zostało. Suszyło się tylko na zastosowanie do mielenia na bułkę tartą. Była to maszynka ręczna i trzeba się było napracować aby taką bułkę uzyskać. Bywało, że bułkę tarło się właśnie tarką do warzyw, a wyglądało to tak, że jedna osoba mieliła, a druga ścierała twarde bułki na tarce. Jako, że było nas w domu sporo to i bułki szło sporo, więc prawie każdy uczestniczył i pomagał w jej robieniu.
Podam Wam kilka przykładów na smaczne panierki na które zawsze mamy składniki w domu. A jeśli zupełnie przypadkowo nam jakiegoś zabraknie to w każdej chwili możemy kupić je w każdym sklepie. Kiedyś sama panierowałam tylko bułką, ale odkąd gotowanie zamieniło się w moją pasję to kombinuję jak tylko mogę i staram się, aby moi bliscy mieli smaczną odmianę.
Więc zapraszam do zapoznania się z moimi przykładami na panierki i dodatki jakie możemy dodać do bułki tartej aby uzyskać pyszną panierkę.
1. PŁATKI KUKURYDZIANE
- wystarczy płatki wsypać do rozdrabniacza i je rozdrobnić. Jeśli ktoś takiego urządzenia nie posiada, płatki może rozgnieść po prostu w dłoniach lub nasypać na czystą ściereczkę, zawinąć i przewałkować wałkiem do ciasta lub utłuc tłuczkiem do mięsa. Grubość płatków zależy od naszego upodobania, a do takich płatków dobrze jest dodać troszkę bułki tartej, aby panierka lepiej się trzymała na kotlecie.
2. PALUSZKI SOLONE
- podobnie jak płatki kukurydziane, takie paluszki należy rozdrobnić i potem panierować kotlety. Taka panierka jest delikatna, chrupiąca i wbrew pozorom nie twarda.
3. SIEMIĘ LNIANE
- wystarczy dosypać odpowiednią ilość siemienia do bułki tartej, wymieszać i panierka gotowa.
4. SŁONECZNIK
- tak jak siemię należy dodać do bułki tartej i wymieszać, ilość zależy od naszego gustu.
5. CHIPSY O DOWOLNYM SMAKU LUB MINI TORTILLE
- takie chipsy lub tortille rozdrabniamy w rozdrabniaczu i dodajemy trochę bułki tartej lub mąki, potem wystarczy wymieszać i panierować kotlety.
6. ORZECHY (dowolne)
- należy zmielić i tradycyjnie wymieszać z małą ilością bułki tartej.
7. MIGDAŁY
- tak jak orzechy. Trzeba je zmielić.
8. PESTKI DYNI
- dodajemy je w całości do bułki tartej.
Oprócz tych składników do panierki możemy dodać sezam, kozieradkę, amarantus, orzeszki piniowe, płatki chili, granulowany czosnek, czubryce i wiele innych.
Tworząc nowe panierki łączmy dodatki, smaki, a będziemy cieszyć się kotletami w coraz to nowszej odsłonie. Puśćmy wodze fantazji i przekonajmy się, jak wiele nowych smaków możemy stworzyć.