Perfekcyjne ciasto naleśnikowe to podstawa
Pękające, nieapetyczne placki z ciasta naleśnikowego to już przeszłość! Przekonajcie się jak sprawić, by każdy farsz był idealnie zamknięty w każdym naleśniku!
Składniki na 12 naleśników:
3 szklanki mleka
4 jajka
2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Rozbijamy jajka i roztrzepujemy je w miseczce. Następnie w oddzielnej misce przesiewamy mąkę, by nie tworzyły się grudki w cieście naleśnikowym. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie ze sobą.
Należy odstawić ciasto na 30 minut, by pozwolić spulchnieć masie. Następnie za pomocą łyżki wazowej lub chochelki wylewamy równomiernie masę na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem.
Smażymy przez około 1,5 minuty z każdej strony, by lekko się zarumieniły. Tak przygotowane ciasto możemy wypełnić dowolnie wybranym farszem. Na koniec obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem na złoto-brązowy kolor.
Rodzaje farszu
Kolejnym ważnym elementem jest nadzienie do krokietów. W zależności od użytych składników możemy otrzymać gęste, treściwe wnętrze, jak i lżejsze, które będzie idealnym rozwiązaniem na obiad podczas upałów.
Klasyczne krokiety z mięsem przygotowywane są na bazie mieszanki drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. Pałki z kurczaka, polędwica wieprzowa lub udziec wołowy idealnie sprawdzą się jako wypełnienie.
Równie dużą popularnością cieszą się krokiety jarskie, często podawane podczas przyjęć i spotkań. Pieczarki, podsmażona cebula lub ugotowane na twardo jajka idealnie będą komponowały się zawinięte w delikatny naleśnik. Propozycji na przygotowanie krokietów bez dodatku mięsa jest całe mnóstwo - w tej kwestii jedynym co Was ogranicza jest... wyobraźnia i zawartość lodówki!
Fot. Fotolia
Krokiety na bazie szpinaku, sera mozzarella oraz pomidorów możemy zajadać zarówno na zimno, jak i na ciepło, rozkoszując się delikatnym roztopionym serem spajającym całość. Jeżeli lubimy eksperymentować, mąkę białą z powodzeniem możemy zastąpić pełnoziarnistą, która dodatkowo podkreśli smak szpinaku.
Ułożone wewnątrz plastry mozzarelli z bawolego lub krowiego mleka z dodatkiem pokrojonych pomidorów malinowych będą świetnym spoiwem dla innych składników.
Kolejnym pomysłem na przygotowanie farszu jest... wykorzystanie tego z pierogów ruskich. To niebywałe, jak świetnie komponuje się zarówno w miękkim cieście, jak i chrupiącym naleśniku! Biały ser twarogowy z dodatkiem ziemniaków, zeszklonej cebulki i ziół z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pierogów!
Klasyczne krokiety są najczęściej obtaczane w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie oprószane mąką z kolejną warstwą jajka. Panierkę zamyka warstwa bułki tartej. Przygotowane w ten sposób kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złocisty kolor.
Co z chrupiącą skorupką? Zastępując bułkę tartą czy mąkę wiórkami kokosowymi, czy płatkami kukurydzianymi nadamy krokietom chrupkość i ładny, złotobrązowy odcień. Dodatek ten podkreśli smak i aromat, doskonale komponując się z soczystym, miękkim wnętrzem.
Czy istnieje wersja na słodko? Tutaj odpowiadamy - zdecydowanie tak! Jak dotychczas przyjęło się, że krokiety to wytrawny przysmak, serwowany na obiad czy kolację. Wersja na słodko, wypełniona po brzegi sezonowymi owocami oraz delikatnym twarożkiem, zapowiada się wyśmienicie!
Aromatyczne dodatki
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych dodatków jest klasyczny barszcz czerwony, podawany do krokietów z mięsnym farszem. Do jego przygotowania najlepiej jest użyć zakwasu z podłużnych buraków, które charakteryzują się intensywnym smakiem i burgundowym kolorem.
Musztarda, ketchup czy sos czosnkowy także wyśmienicie podkreślą smak i aromat krokietów. Do przygotowania tego ostatniego, w zależności od preferencji, używamy świeżych ząbków czosnku oraz śmietany (w wersji light możemy ją zastąpić równie gęstym jogurtem greckim, doprawiając pieprzem ziołowym oraz solą).
Jakie są Wasze ulubione farsze do krokietów? Preferujecie cieńsze czy grubsze ciasto naleśnikowe? Podzielcie się z Nami w komentarzach swoimi opiniami!
Pękające, nieapetyczne placki z ciasta naleśnikowego to już przeszłość! Przekonajcie się jak sprawić, by każdy farsz był idealnie zamknięty w każdym naleśniku!
Składniki na 12 naleśników:
3 szklanki mleka
4 jajka
2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Rozbijamy jajka i roztrzepujemy je w miseczce. Następnie w oddzielnej misce przesiewamy mąkę, by nie tworzyły się grudki w cieście naleśnikowym. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie ze sobą.
Należy odstawić ciasto na 30 minut, by pozwolić spulchnieć masie. Następnie za pomocą łyżki wazowej lub chochelki wylewamy równomiernie masę na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem.
Smażymy przez około 1,5 minuty z każdej strony, by lekko się zarumieniły. Tak przygotowane ciasto możemy wypełnić dowolnie wybranym farszem. Na koniec obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem na złoto-brązowy kolor.
Rodzaje farszu
Kolejnym ważnym elementem jest nadzienie do krokietów. W zależności od użytych składników możemy otrzymać gęste, treściwe wnętrze, jak i lżejsze, które będzie idealnym rozwiązaniem na obiad podczas upałów.
Klasyczne krokiety z mięsem przygotowywane są na bazie mieszanki drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. Pałki z kurczaka, polędwica wieprzowa lub udziec wołowy idealnie sprawdzą się jako wypełnienie.
Równie dużą popularnością cieszą się krokiety jarskie, często podawane podczas przyjęć i spotkań. Pieczarki, podsmażona cebula lub ugotowane na twardo jajka idealnie będą komponowały się zawinięte w delikatny naleśnik. Propozycji na przygotowanie krokietów bez dodatku mięsa jest całe mnóstwo - w tej kwestii jedynym co Was ogranicza jest... wyobraźnia i zawartość lodówki!
Fot. Fotolia
Krokiety na bazie szpinaku, sera mozzarella oraz pomidorów możemy zajadać zarówno na zimno, jak i na ciepło, rozkoszując się delikatnym roztopionym serem spajającym całość. Jeżeli lubimy eksperymentować, mąkę białą z powodzeniem możemy zastąpić pełnoziarnistą, która dodatkowo podkreśli smak szpinaku.
Ułożone wewnątrz plastry mozzarelli z bawolego lub krowiego mleka z dodatkiem pokrojonych pomidorów malinowych będą świetnym spoiwem dla innych składników.
Kolejnym pomysłem na przygotowanie farszu jest... wykorzystanie tego z pierogów ruskich. To niebywałe, jak świetnie komponuje się zarówno w miękkim cieście, jak i chrupiącym naleśniku! Biały ser twarogowy z dodatkiem ziemniaków, zeszklonej cebulki i ziół z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pierogów!
Klasyczne krokiety są najczęściej obtaczane w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie oprószane mąką z kolejną warstwą jajka. Panierkę zamyka warstwa bułki tartej. Przygotowane w ten sposób kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złocisty kolor.
Co z chrupiącą skorupką? Zastępując bułkę tartą czy mąkę wiórkami kokosowymi, czy płatkami kukurydzianymi nadamy krokietom chrupkość i ładny, złotobrązowy odcień. Dodatek ten podkreśli smak i aromat, doskonale komponując się z soczystym, miękkim wnętrzem.
Czy istnieje wersja na słodko? Tutaj odpowiadamy - zdecydowanie tak! Jak dotychczas przyjęło się, że krokiety to wytrawny przysmak, serwowany na obiad czy kolację. Wersja na słodko, wypełniona po brzegi sezonowymi owocami oraz delikatnym twarożkiem, zapowiada się wyśmienicie!
Aromatyczne dodatki
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych dodatków jest klasyczny barszcz czerwony, podawany do krokietów z mięsnym farszem. Do jego przygotowania najlepiej jest użyć zakwasu z podłużnych buraków, które charakteryzują się intensywnym smakiem i burgundowym kolorem.
Musztarda, ketchup czy sos czosnkowy także wyśmienicie podkreślą smak i aromat krokietów. Do przygotowania tego ostatniego, w zależności od preferencji, używamy świeżych ząbków czosnku oraz śmietany (w wersji light możemy ją zastąpić równie gęstym jogurtem greckim, doprawiając pieprzem ziołowym oraz solą).
Jakie są Wasze ulubione farsze do krokietów? Preferujecie cieńsze czy grubsze ciasto naleśnikowe? Podzielcie się z Nami w komentarzach swoimi opiniami!