Jak czyścić i użytkować drewniane deski do krojenia?

  • 1

Drewniane deski do krojenia są trwałe, jednak łatwo wnikają w nie płyny, wierzchnia warstwa zabarwia się od produktów, a bakterie mnożą się jak szalone. Być może twoja drewniana deska do krojenia nie jest odpowiednio traktowana? Zobacz, co musisz zrobić.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak czyścić i użytkować drewniane deski do krojenia?
fot. Adobe stock

Czym zaimpregnować drewnianą deskę do krojenia?


Wiesz lub nie, ale drewnianą deskę, przed pierwszym użyciem, trzeba odpowiednio zaimpregnować. Do tego celu najlepiej sprawdza się olej. Użyj oleju jadalnego, który jest bezpieczny w kontakcie z żywnością, np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Powierzchnię deski natłuść, a następnie umyj w gorącej wodzie i odłóż do wyschnięcia. Czynność powtórz.

Do impregnacji deski kuchennej możesz zakupić także "specjalny" olej, który jest dedykowany takim produktom, jednak naszym zdaniem jest to zbędny wydatek - w końcu jadalny olej nie tylko zawsze masz pod ręką, za to posłuży ci także do typowo kulinarnych celów.

Olejowanie drewnianej deski do krojenia powtarzaj raz w tygodniu, lub przynajmniej 2 razy w ciągu miesiąca. Impregnowanie drewna olejem zapobiega zarówno wnikaniu bakterii wgłąb deski, jak i barwieniu jej na kolor produktów. Olej sprawia, że pory drewna zamykają się, dzięki czemu nie wnika w nie brud.

Analogicznie należy postępować także z innymi akcesoriami kuchennymi wykonanymi z drewna, np. łopatkami, łyżkami czy tłuczkami do mięsa.

Oto 9 trików kulinarnych, które warto znać!

Jak myć drewnianą deskę?


Najważniejszą zasadą czyszczenia drewnianych desek do krojenia jest unikanie długiego moczenia w wodzie. Drewno w kontakcie z wodą zacznie się rozsychać, może przy tym pękać. Drewnianej deski nigdy też nie wkładaj do zmywarki.

Jeśli swojej drewnianej deski używasz do krojenia produktów suchych, takich jak chociażby pieczywo, nie ma potrzeby zbyt częstego opłukiwania czy wręcz szorowania deski. Wystarczy otrzepać ją z okruchów.

Jeśli po krojeniu warzyw lub owoców na twojej drewnianej desce pozostały plamy, możesz je usunąć za pomocą octu lub sody oczyszczonej. W tym celu deskę należy umyć, a następnie zanurzyć w occie jabłkowym lub roztworze sody oczyszczonej i pozostawić na całą noc.

Regularne przemywanie drewnianej deski do krojenia octem lub spirytusem pomaga też usuwać bakterie.

Jeśli problemem jest zapach deski (np. po krojeniu czosnku, cebuli czy ryby), pomoże cytryna. Przekrój cytrynę na pół i natrzyj nią powierzchnię deski. Cytrynę warto używać w połączeniu z gruboziarnistą solą - ten swoisty peeling pomoże pozbyć się niewielkich zabrudzeń oraz nieprzyjemnego zapachu.

Jak wybrać dobrą drewnianą deskę kuchenną?


Powiedzielibyśmy, że jest to rzecz gustu. Drewniane akcesoria oraz deski nie są wieczne i trzeba liczyć się z tym, że po kilku latach nie będą się nadawały do użytku. Najpopularniejsze naturalne deski do krojenia wykonane są z drewna akacjowego, jesionowego, dębowego oraz bukowego.

Ostatnio wielką popularnością cieszą się deski bambusowe, jednak musisz wiedzieć, że nie są to deski drewniane - są wykonane z trawy. Z uwagi na to, że jedna taka deska bambusowa składa się z wielu sprasowanych włókien, może z czasem się rozwarstwiać.

Najtrwalsze deski drewniane to te, które zostały wykonane z jednego kawałka drewna (rozpoznasz je na pierwszy rzut oka), zaś najtwardsze to te wykonane z hebanu lub z kokosa. Jednak tym, co zazwyczaj przesądza o żywotności deski jest sposób jej użytkowania. Jeśli będziesz ją olejować regularnie, unikać moczenia w wodzie, a do czyszczenia stosować naturalne produkty, takie jak spirytus, ocet, soda czy cytryna - deska na pewno posłuży długo.