Ma niewielką wartość kaloryczną, co cieszy dbających o linię. Na 100 g świeżej masy przypadają 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywacza jest bardzo duża.Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miaższu, gdyż zawiera dużo beta- karotenu czyli prowitaminy A. Im bardziej jest intensywny kolor miąższu, tym ma wiecej witamin. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz skłądników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe. Zawierają także pektyny i kwasy organiczne. Ze względu na niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dynia jest lepszym od marchwi produktorem w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii . Dynia także wzmacnia system immunologiczny. Na talerzu jest smaczna i delikatna a przy okazji bardzo lekkostrawna. Pomarańczowe głowy czekają jeszcze na odkrycie.
Dynia - niedocenione warzywo
Doskonałe porady na temat dyni.
ocena: 5/5 głosów: 2