Ryba w occie to tradycyjna potrawa w naszych domach. Często serwowana jest na uroczystościach rodzinnych jako przekąska lub przechowywana w słoikach na szybką kolację.
Jak zrobić rybę w occie?
Składniki:
Do tego dania możemy wykorzystać wiele rodzajów ryb.
Jak zrobić rybę w occie?
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych
- 4 cebule
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- Gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
- olej i mąka do smażenia ryby
- Rybę przyprawiamy solą i pierzem.
- Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
- Wodę zagotowujemy z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowym.
- Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do wrzącej zalewy, zagotowujemy.
- Zalewę odcedzamy od cebuli i przypraw, które pozostawiamy w miseczce .
- W słoikach układamy ryby, na to przypraw z cebulą i zalewamy gorącą zalewą.
- Słoiki zakręcamy, studzimy i wstawiamy do lodówki.
- Spożywamy po 2-3 dniach.
Do tego dania możemy wykorzystać wiele rodzajów ryb.
- Mogą to być filety z dorsza, pstrąga, suma, sandacza, czy szczupaka.
- Świetnie sprawdzą się też małe ryby z dużą ilością ości takie jak płotki, czy śledzie, ponieważ pod wpływem octu rozpuszczą się one.
- Bardzo elegancko będzie się prezentował filet z łososia w occie, za sprawą swojej wyjątkowej barwy.
- Dodatkowo możemy do zalewy octowej dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego, dzięki temu otrzymamy bardziej aromatyczną marynatę.
- Rybę do octu możemy upiec zamiast smażyć na patelni, dzięki temu będzie mniej kaloryczna.
- Rybę możemy też uzupełnić dodatkiem pasków czerwonej papryki, czy ogórków korniszonów.