Dynia to warzywo, z którego możemy przyrządzić wiele różnorodnych przysmaków - nie tylko danie wytrawne takie jak np. zupy krem ale również słodkie desery, które z przyjemnością zjedzą także dzieci.
Zdjęcia: Fotolia
DYNIOWY BUDYŃ
Domowy budyń na bazie naturalnych produktów to wspaniała alternatywa dla słodyczy kupowanych w sklepie. Ten mleczny rarytas uwielbiany szczególnie przez dzieci, wzbogacony o dynie jest niezwykle aromatyczny i sycący. Samodzielne przygotowanie budyniu zajmie niewiele czasu, co stanowi atut szczególnie dla wszystkich zapracowanych!
Poza walorami smakowymi dyniowego deseru, jego główny składnik wzbogaci nasz organizm o witaminę A, C, potas, miedź i cynk. To barwne pomarańczowe warzywo pomoże również odkwasić nasze ciało, wspomoże odporność i poprawi koloryt skóry!
Aby cieszyć się wyrazistym smakiem oryginalnego budyniu, należy zacząć od upieczenia dyni (ok. 20- 30 minut w temperaturze 170°C). Kiedy warzywo będzie miękkie, trzeba zmiksować je na mus.
Do szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a taką samą ilość mleka zagotować z uprzednio przygotowanym musem. Gdy mleczno – dyniowy płyn zacznie się gotować, zagęszczamy go mąką. Aby wzbogacić smakowo swój deser, dodać można do niego cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i syrop klonowy!
Najmłodszym na pewno będzie smakował budyń z dynią, z dodatkiem białej czekolady.
Zdjęcia: Fotolia
CIASTO Z DYNI
Obowiązkowym smakołykiem o tej porze roku będzie też ciasto dyniowe, które upiec można na bazie dyniowego puree lub startych na tarce wiórków. Aby dodatkowo podkreślić jego charakter, dodać można do niego również pestki dyniowe – ten chrupki element urozmaici jego smak i wzbogaci o dodatkowe witaminy i minerały!
Dyniowy deser w postaci ciasta jest bardzo prosty w przyrządzeniu, a składniki do niego potrzebne w swojej kuchni posiada każdy! Do jego zrobienia potrzebujemy bowiem mąki, jajek, oleju, cukru, proszku do pieczenia i aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, gałka muszkatołowa pestki dyni czy kardamon.
W dużym naczyniu mieszamy sypkie składniki, w drugim natomiast miksujemy jaja, olej i startą na tarce dynię. Wszystkie produkty łączymy ze sobą delikatnie i po 35 minutach w piekarniku nasz esencjonalny przysmak gotowy jest do spożycia!
Ciasto z dyni możemy oprószyć śnieżnobiałym cukrem pudrem, posypać kruszonką lub oblać polewą czekoladową i ozdobić orzechami. Smakołyk ten najlepiej smakuję ze szklanką gorącego mleka!
Polecamy Wam przepis na smaczne jesienne ciasto z dużą dawką czekolady i dyni lub ciasto w wersji wykwintnej z dodatkiem gruszki i fig.
Palce lizać!
SŁODKIE PIEROGI DYNIOWE
Dynia jako farsz do pierogów? Jak najbardziej! Odkryjcie przepis na smaczne, słodkie pierogi z dynią, serem i rodzynkami.
Jesień to sezon dyni. Przygotujcie z niej nie tylko wykwintne dania ale także słodkie desery. Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy z dodatkiem tego warzywa!
Polecamy przepis na placki z dyni na słodko >>>
Zdjęcia: Fotolia
DYNIOWY BUDYŃ
Domowy budyń na bazie naturalnych produktów to wspaniała alternatywa dla słodyczy kupowanych w sklepie. Ten mleczny rarytas uwielbiany szczególnie przez dzieci, wzbogacony o dynie jest niezwykle aromatyczny i sycący. Samodzielne przygotowanie budyniu zajmie niewiele czasu, co stanowi atut szczególnie dla wszystkich zapracowanych!
Poza walorami smakowymi dyniowego deseru, jego główny składnik wzbogaci nasz organizm o witaminę A, C, potas, miedź i cynk. To barwne pomarańczowe warzywo pomoże również odkwasić nasze ciało, wspomoże odporność i poprawi koloryt skóry!
Aby cieszyć się wyrazistym smakiem oryginalnego budyniu, należy zacząć od upieczenia dyni (ok. 20- 30 minut w temperaturze 170°C). Kiedy warzywo będzie miękkie, trzeba zmiksować je na mus.
Do szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a taką samą ilość mleka zagotować z uprzednio przygotowanym musem. Gdy mleczno – dyniowy płyn zacznie się gotować, zagęszczamy go mąką. Aby wzbogacić smakowo swój deser, dodać można do niego cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i syrop klonowy!
Najmłodszym na pewno będzie smakował budyń z dynią, z dodatkiem białej czekolady.
Zdjęcia: Fotolia
CIASTO Z DYNI
Obowiązkowym smakołykiem o tej porze roku będzie też ciasto dyniowe, które upiec można na bazie dyniowego puree lub startych na tarce wiórków. Aby dodatkowo podkreślić jego charakter, dodać można do niego również pestki dyniowe – ten chrupki element urozmaici jego smak i wzbogaci o dodatkowe witaminy i minerały!
Dyniowy deser w postaci ciasta jest bardzo prosty w przyrządzeniu, a składniki do niego potrzebne w swojej kuchni posiada każdy! Do jego zrobienia potrzebujemy bowiem mąki, jajek, oleju, cukru, proszku do pieczenia i aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, gałka muszkatołowa pestki dyni czy kardamon.
W dużym naczyniu mieszamy sypkie składniki, w drugim natomiast miksujemy jaja, olej i startą na tarce dynię. Wszystkie produkty łączymy ze sobą delikatnie i po 35 minutach w piekarniku nasz esencjonalny przysmak gotowy jest do spożycia!
Ciasto z dyni możemy oprószyć śnieżnobiałym cukrem pudrem, posypać kruszonką lub oblać polewą czekoladową i ozdobić orzechami. Smakołyk ten najlepiej smakuję ze szklanką gorącego mleka!
Polecamy Wam przepis na smaczne jesienne ciasto z dużą dawką czekolady i dyni lub ciasto w wersji wykwintnej z dodatkiem gruszki i fig.
Palce lizać!
SŁODKIE PIEROGI DYNIOWE
Dynia jako farsz do pierogów? Jak najbardziej! Odkryjcie przepis na smaczne, słodkie pierogi z dynią, serem i rodzynkami.
Jesień to sezon dyni. Przygotujcie z niej nie tylko wykwintne dania ale także słodkie desery. Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy z dodatkiem tego warzywa!
Polecamy przepis na placki z dyni na słodko >>>
weronikaS
marcinka
karola25
Megi-