Sezonowe owoce wiodą prym podczas wakacji - nic więc dziwnego, że odgrywają główną rolę w domowych deserach: musach, ciastach bez pieczenia, jogurtach.
Nawet osoby dbające o linię mogą od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę zapomnienia bez obaw o sylwetkę. Wystarczą intrygujące dodatki, dzięki którym nawet biała czekolada ujdzie... na słodko!
TOSTY FRANCUSKIE Z LODAMI
Miękkie, puszyste i niezwykle delikatne! Podane z gałką lodów waniliowych pozwolą wyjątkowo apetycznie rozpocząć dzień!
Składniki:
• Chałka
• 2 jajka
• Cukier waniliowy
• Cynamon
• Pół szklanki mleka
• Gałka lodów waniliowych
• Brzoskwinia
• Ocet o smaku mirabelki marki Kühne
• Masło do smażenia
• Mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Pokrój chałkę na kromki. Jajka wymieszaj z mlekiem, cukrem i cynamonem. Namocz chałkę w przygotowanej mieszance i podsmaż na maśle.
Brzoskwinię obierz i pozbądź się pestki. Pokrój ją na cząstki i podsmaż na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tosty ułóż na talerzu i polej powstałym sosem z brzoskwiniami.
Na wierzch dodaj gałkę lodów i polej całość octem o smaku mirabelki. Udekoruj listkiem mięty i... rozkoszuj się smakiem tostów!
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z BRZOSKWINIAMI
Propozycja, która zachwyci wszystkich miłośników białej czekolady! Nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu ani wyjątkowych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka minut, aby wyczarować pyszny i efektowny deser.
Składniki:
• Serek mascarpone
• Brzoskwinie
• Tabliczka białej czekolady
• Ocet o smaku orzecha włoskiego marki Kühne
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Wystudzoną miksuj z serkiem mascarpone, do uzyskania jednolitej masy. Brzoskwinie obierz, pozbądź się pestek.
Jedną pokrój na cząstki, pozostałe owoce zblenduj. Na dno słoiczka wyłóz kilka łyżek musu brzoskwiniowego i skrop go octem. Resztę naczynka uzupełnij musem czekoladowym. Wierzch deseru udekoruj pokrojoną brzoskwinią.
HAWAJSKIE KUBECZKI Z OWOCAMI
Podany w oryginalny sposób deser ucieszy nie tylko kubeczki smakowe, ale także oko!
Składniki:
• Cały ananas
• Truskawki
• Winogrono ciemne
• Kiwi
• Pomarańcza
• Banan
• Ocet o smaku maliny marki Kühne
• Parasolka koktajlowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Odetnij górną część ananasa (ok. 2-3 cm poniżej liści). Z dolnej części delikatnie wydrąż miąższ, tak aby uzyskać miseczkę. Pozostałe owoce umyj i obierz ze skórki.
Pokrój je na mniejsze kawałki - plasterki, cząstki, połówki - tak, jak lubisz. Przygotowaną sałatkę dopraw octem malinowym i przełóż do miseczek z ananasa. Udekoruj koktajlową parasolką.
Nawet osoby dbające o linię mogą od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę zapomnienia bez obaw o sylwetkę. Wystarczą intrygujące dodatki, dzięki którym nawet biała czekolada ujdzie... na słodko!
fot. materiały prasowe
TOSTY FRANCUSKIE Z LODAMI
Miękkie, puszyste i niezwykle delikatne! Podane z gałką lodów waniliowych pozwolą wyjątkowo apetycznie rozpocząć dzień!
Składniki:
• Chałka
• 2 jajka
• Cukier waniliowy
• Cynamon
• Pół szklanki mleka
• Gałka lodów waniliowych
• Brzoskwinia
• Ocet o smaku mirabelki marki Kühne
• Masło do smażenia
• Mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Pokrój chałkę na kromki. Jajka wymieszaj z mlekiem, cukrem i cynamonem. Namocz chałkę w przygotowanej mieszance i podsmaż na maśle.
Brzoskwinię obierz i pozbądź się pestki. Pokrój ją na cząstki i podsmaż na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tosty ułóż na talerzu i polej powstałym sosem z brzoskwiniami.
Na wierzch dodaj gałkę lodów i polej całość octem o smaku mirabelki. Udekoruj listkiem mięty i... rozkoszuj się smakiem tostów!
fot. materiały prasowe
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z BRZOSKWINIAMI
Propozycja, która zachwyci wszystkich miłośników białej czekolady! Nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu ani wyjątkowych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka minut, aby wyczarować pyszny i efektowny deser.
Składniki:
• Serek mascarpone
• Brzoskwinie
• Tabliczka białej czekolady
• Ocet o smaku orzecha włoskiego marki Kühne
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Wystudzoną miksuj z serkiem mascarpone, do uzyskania jednolitej masy. Brzoskwinie obierz, pozbądź się pestek.
Jedną pokrój na cząstki, pozostałe owoce zblenduj. Na dno słoiczka wyłóz kilka łyżek musu brzoskwiniowego i skrop go octem. Resztę naczynka uzupełnij musem czekoladowym. Wierzch deseru udekoruj pokrojoną brzoskwinią.
fot. materiały prasowe
HAWAJSKIE KUBECZKI Z OWOCAMI
Podany w oryginalny sposób deser ucieszy nie tylko kubeczki smakowe, ale także oko!
Składniki:
• Cały ananas
• Truskawki
• Winogrono ciemne
• Kiwi
• Pomarańcza
• Banan
• Ocet o smaku maliny marki Kühne
• Parasolka koktajlowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Odetnij górną część ananasa (ok. 2-3 cm poniżej liści). Z dolnej części delikatnie wydrąż miąższ, tak aby uzyskać miseczkę. Pozostałe owoce umyj i obierz ze skórki.
Pokrój je na mniejsze kawałki - plasterki, cząstki, połówki - tak, jak lubisz. Przygotowaną sałatkę dopraw octem malinowym i przełóż do miseczek z ananasa. Udekoruj koktajlową parasolką.
renata_p22
redakcja
Bardzo nas to cieszy! :)