Pstrąg kłodzki tysięcznym produktem tradycyjnym!

Pstrąg z Kotliny Kłodzkiej został wyróżniony jako produkt numer 1000 na „Liście Produktów Tradycyjnych” prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pstrąg kłodzki tysięcznym produktem tradycyjnym!
Hrabstwo Kłodzkie - Kraina Pstrąga

Ziemia Kłodzka słynie z pstrąga oraz lipienia, na terenie tego wyjątkowego obszaru Dolnego Śląska ryby te żyją w krystalicznie czystych górskich rzekach i potokach.

Zalety kłodzkiego pstrąga zostały dostrzeżone przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które wpisało go na Listę Produktów Tradycyjnych 5 października 2012 r. jako tysiączny produkt. Uroczystość wręczenie dyplomu przezesowi stowarzyszenia „Pstrąg Kłodzki” odbyła się 7 paźdzernika w Poznaniu.

O wyjątkowych właściwościach pstrąga kłodzkiego mówi ten fragment wniosku o wpisanie go na listę ministerstwa:

"Ciało pstrąga kłodzkiego jest pokryte drobną regularną łuską, głowa jest naga. Ciało ma pokrój wrzecionowaty, jest lekko bocznie spłaszczone, linia boczna pełna. Wielkość pstrąga handlowego mieści się w przedziale wagowym 300-500 g. Grzbiet ciała jest niebiesko-szary, boki ciała jaśniejsze, brzuch jasno-srebrzysty lub srebrzysto-żółty. Wzdłuż boków biegnie różowa smuga mieniąca się tęczowymi blaskami. Zwarta forma, jędrna tkanka mięśniowa, w dotyku śliski (ryba pokryta śluzem).Po przetworzeniu mięso ryby delikatne w smaku, typowe dla tego gatunku, posiadające świeży i słodkawy zapach.
 
Już przed II wojną światową istniała w Ścinawce Średniej wylęgarnia pstrąga. W 1952 roku w tejże miejscowości rozpoczęto budowę stawów hodowlanych i wylęgarnie pstrąga dla Polskiego Związku Wędkarskiego. Budowę zakończono w 1957 roku, a w 1964 roku wydano pozwolenie wodno-prawne dla hodowli pstrąga w Ścinawce Średniej. W roku 1976 oddano do użytku zakład hodowli pstrąga w Radochowie. Swego czasu była to jedna z większych hodowli pstrąga w Polsce.

Obecnie na obszarze powiatu kłodzkiego funkcjonują 3 gospodarstwa pstrągowe i około 20 łowisk i smażalni. Większość prac związanych z produkcją wykonuje się ręcznie, przy czym ważna jest wiedza i doświadczenie ludzi. Sam proces produkcji nie uległ zmianom przez długie lata. Używany jest tradycyjny sprzęt i te same metody produkcji. Na terenie powiatu kłodzkiego do tej pory można spotkać pstrąga nie tylko w stawach hodowlanych, ale też w potokach, wspólnie z lipieniem. "


Źródło: hrabstwo.pl