Do serca ukochanej osoby najłatwiej trafić… przez żołądek. Połączenie łososia norweskiego z afrodyzjakami, znajdującymi się popularnych warzywach i przyprawach, to prawdziwa eksplozja namiętności.
Zobacz przepis na łososia z warzywami >>
Łosoś wędzony z ostrym sosem malinowym i owocem granatu
•100 g wędzonego łososia
•2 łyżki mrożonych malin lub
konfitury malinowej
•Świeżo mielony pieprz
•Mały strąk chili
•3 łyżki oliwy
•Miód
•Sok z połowy limonki
•1 granat
•Listki kolendry i bazylii do dekoracji
Przygotowujemy pikantny sos – maliny lub konfiturę malinową łączymy z miodem, siekanym chili, pieprzem i oliwą. Dodajemy odrobinę soki z limonki.
Na talerzu układamy wędzonego łososia – możemy z niego uformować różyczkę. Polewamy sosem
i posypujemy owocami granatu. Całość dekorujemy listkami świeżych ziół.
Łosoś glazurowany w sosie sojowym z chili
•2 filety z łososia po 100 g każdy
•Łyżka miodu
•Łyżeczka siekanego chili lub pasty sambal olelek
•2 łyżeczki sosu sojowego
•2 łyżki oliwy
•1 łyżka soku z cytryny
•1 mała marchewka
•Kiełki lucerny
•Prażone ziarna słonecznika
Przygotowujemy marynatę – miód łączymy z sosem sojowym, siekanym chili, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Filety kroimy na 3 części i marynujemy w zalewie ok. 1 godz.. Obraną marchew strugamy obieraczką do warzyw, by powstały piękne długie pasy. Łososia smażymy na złoto ze wszystkich stron i podajemy udekorowanego sałatką z marchewki, kiełków i ziaren słonecznika.
Sashimi z łososia z sałatką sezamowo- ogórkową i imbirem
•200 g polędwiczki z łososia
•½ długiego ogórka
•Łyżeczka uprażonego sezamu
•Szczypta soli
•Łyżeczka jasnego sosu sojowego
•Łyżeczka posiekanej kolendry
•Sok z połowy limonki
•Kawałek papryczki chili
•Marynowany imbir
Polędwicę z łososia zawiń folię spożywczą i dobrze schłodź. Usuń pestki z ogórka i pokrój go w bardzo drobne zapałeczki. Posól i odstaw na 10 mi, aby puścił sok, odcedź. Ogórki wymieszaj z sosem sojowym, kolendrą, sezamem, sokiem z limonki i chili. Schłodzonego łososia pokrój w plastry. Obok ułóż sałatkę. Podawaj z marnowanym imbirem i sosem sojowym.
Moc kwasów Omega-3
Łosoś norweski to przede wszystkim cenne i bogate źródło nienasyconych kwasów Omega-3 (1 g kwasów w 85 gramach ryby), witamin A i D, selenu oraz antyoksydantów (przeciwutleniaczy
Kwasy Omega-3
•Obniżają poziom trójglicerydów we krwi, przez co poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiegają zakrzepom oraz regulują pracę serca
•Wyrównują poziom HDL, czyli „dobrego cholesterolu”
•Wykorzystywane w profilaktyce nowotworowej
•U kobiet w ciąży przyczyniają się do rozwoju intelektualnego płodu
•Mają również pozytywny wpływ w leczeniu depresji, schizofrenii, choroby Alzheimera
i niektórych typów nadaktywności.
Kwasy Omega-3 zawarte w mięsie łososia są lepiej absorbowane przez organizm ludzki niż dostarczane w formie tabletek.
Źródło: Norweska Rada Ryb i Owoców Morza