Dzikie zioła w kuchni

  • 1

Kilka słów o zastosowaniu w kuchni pospolicie lecz dziko rosnących ziół. Jak je wykorzystać?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dzikie zioła w kuchni
Czy wiesz, że stokrotka rosnąca sobie niepozornie na łące może dodać smaku sałatce, albo udekorować potrawę? Czy wiesz, że krwawnik to nie tylko pożywienie dla piskląt kurzych i indyczych? No właśnie - wkoło rośnie wiele niedocenianych roślinek, które sprawdza się jako przyprawy. I co ważne - zupełnie za darmo, na wyciągnięcie ręki!

Oczywiście trudno mówić o dostępności ziół w centrum miasta - nawet, jesli przy chodniku cokolwiek ciekawego wyrośnie - w żadnym wypadku nie powinniśmy tego zrywać i zanosić do swojej kuchni. Chyba, że z miejsca chcemy się nabawić jakiejś przykrej dolegliwości.

Jeśli natomiast na wsi mamy dostęp do niezanieczyszczonych łąk - jak najbardziej należy to wykorzystać. Oto zioła pospolicie rosnące wraz z opisem zastosowania:
  • krwawnik - posłuży jako składnik sałatki. Listki krwawnika mają smak korzenno-gorzki i mozemy je zbierać od marca do maja włącznie.
  • mniszek lekarski - to kwiatek znany każdemu. Jednak juz mało osób wie, że jego listki, gdy są bardzo młode, stanowią świetny dodatek do sałatek.
  • stokrotka - tę możemy zrywac kiedy tylko się pojawi, a więc wczesną wiosną. Kwiatki wykorzystamy do dekoracji półmisków lub salatek, natomiast z listkami możemy postąpić jak chociażby z roszponką.
  • rukiew wodna - jej listki maja smak ostro-pikantny. Doskonale sprawdza się w sałatkach.
  • pokrzywa - tutaj wykorzystać możemy zarówno listki jak i same kiełki - z pokrzywy warto przygotować surówkę. Porwane listki mieszamy ze śmietanką i szczypiorkiem, doprawiamy odrobiną soli.
  • szczaw - będzie świetnym dodatkiem do sałatek i sosów. Dodany do twarożku ciekawie wzbogaci smak zwykłego serka.
  • czosnek niedźwiedzi - tu mam na myśli same listki. Rozpoznać je można po typowym czosnkowym zapachu. Listkami czosnku niedźwiedziego przydamy aromatu wielu potrawom, użyjemy ich również do dekoracji.