Jajka faszerowane świetnie prezentują się na stole. Możemy przygotować je z różnymi farszami, dzięki temu będą kolorowe i rozmaite w smaku. Dzięki temu przypadną do gustu każdemu z biesiadników.
Do przygotowania jajek faszerowanych potrzebujemy:
Jajka możemy faszerować wieloma ciekawymi składnikami.
Świetnie będą smakować:
Czego potrzeba do przygotowania jajek faszerowanych?
Do przygotowania jajek faszerowanych potrzebujemy:
- Jajek - gotujemy je na twardo, ważne by jajka przed łożeniem do wody były w temperaturze pokojowej, to zapobiegnie ich pękaniu.
- Majonezu, jogurtu, śmietany - dzięki tym składnikom farsz będzie miał odpowiednią konsystencje.
- Przyprawy - sól, pieprz i zioła- natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek.
- Dodatki - mogą być różnorodne według smaku i uznania.
Jak zrobić jajka faszerowane?
- Ugotowane jajka studzimy, najlepiej zostawiamy je na około godziny.
- Przekrawamy je wzdłuż na pół.
- Delikatnie aby nie uszkodzić białek wyjmujemy, wrzucamy je do miski.
- Rozgniatamy je widelcem .
- Dodajemy majonez lub jogurt oraz posiekane lub zmiksowane dodatki.
- Przyprawiamy i mieszamy na jednolitą masę.
- Masę nakładamy do połówek białek.
- Możemy użyć szprycy do dekorowania ciasta albo łyżeczki.
- Dekorujemy i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia przed podaniem.
Czym faszerujemy jajka?
Jajka możemy faszerować wieloma ciekawymi składnikami.
Świetnie będą smakować:
- Jajka faszerowane ze szpinakiem,
- Nadziewane łososiem i serkiem mascarpone,
- Z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli,
- Z suszonymi pomidorami i oliwkami,
- Z chrzanem i ogórkiem kiszonym.