W oczekiwaniu na sezonowe swojskie owoce warto sięgać po te egzotyczne — w naszych sklepach jest ich coraz więcej! Jak jednak wybierać te nieznane, o dziwnych nazwach i kształtach? Oto nasza mała ściągawka.
Miechunka peruwiańska (physalis) to niewielki owoc zamknięty w otoczce jak lampion. Smak ma delikatny, słodko-kwaśny, z nutą goryczki, trochę podobny do agrestu. Kupujemy te mocno pomarańczowe.
Marakuja to inaczej pasiflora. Jeśli ma przyschniętą skórkę, to znaczy, że jest dojrzała. Owoc orzeźwiający, słodkokwaśny, aromatyczny, w smaku przypomina nieco niedojrzałą morelę. Ma jadalne pestki.
Kumkwat wygląda jak miniaturowa pomarańcza, ma gładką i cienką skórkę — wybierajmy te z nieuszkodzoną, a wytrzymają w lodówce nawet 3 tygodnie. Ma piękny kwiatowy zapach i delikatny smak. I mnóstwo witaminy C.
Liczi pokryte gruzełkowatą skorupką, w środku mają niejadalną pestkę i słodki galaretowaty miąższ. Owoce nietrwałe, więc nie kupujmy na zapas! Dodaje się je do sałatek, kompotów, dań z ryb i drobiu. Obrane można zamrozić.
Papaja ma słodkawy, lekko korzenny smak. Można ją gotować i przyrządzać jak warzywa dyniowate. Jest dojrzała, kiedy staje się miękka i zmienia kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty. Warto spróbować na surowo, skropioną sokiem z cytryny.
SAŁATKA Z PAPAJĄ I KREWETKAMI
SKŁADNIKI:
krewetki świeże 15 szt.
kiełki fasoli (mieszanka) 75 g
czerwona papryka 1 szt.
duża papaja 1 szt. (ok. 1 kg)
sok z cytryny 1 łyżka
imbir świeży kawałek 1 cm
orzeszki ziemne niesolone 30 g
listki świeżej kolendry garść
Dressing
limonka 1 szt.
sos sojowy jasny 2 łyżki
cukier trzcinowy jasny 1 łyżeczka
olej sezamowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
mała papryczka chili 1 szt.
PRZYGOTOWANIE:
1. Oczyszczone krewetki gotuj 2 min w wodzie z solą, imbirem i sokiem z cytryny. Odcedź. Zagotuj kiełki.
2. Przygotuj sos, mieszając sok z limonki, sos sojowy, cukier, olej i posiekane: kolendrę, czosnek i chili.
3.Paprykę i papaję pokrój, połącz z krewetkami, kiełkami i orzeszkami. Polej sosem, posyp kolendrą.
POLĘDWICZKI Z MIECHUNKĄ
SKŁADNIKI:
szalotka 2 szt.
świeży rozmaryn garść igiełek
miechunka 200 g
polędwiczka wieprzowa 600 g
masło klarowane 4-5 łyżek
cydr 200 ml
miód 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Szalotki pokrój w piórka, a igiełki rozmarynu drobno posiekaj. Miechunkę obierz z listków. Polędwiczki oczyść ze ścięgien, natrzyj solą i pieprzem.
2. Rozgrzej na patelni połowę masła, obsmaż całą polędwiczkę ze wszystkich stron na dość dużym płomieniu (przez 4 min). Zdejmij mięso z patelni i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.
3. Zmniejsz ogień, dodaj resztę masła klarowanego. Wrzuć szalotkę i smaż, aż stanie się szklista (ok. 5 min). Dodaj posiekany rozmaryn, miód i miechunkę — smaż chwilę, mieszając.
4. Wlej cydr i doprowadź do wrzenia. Pokrój polędwiczkę na plastry i włóż z powrotem na patelnię. Gotuj całość jeszcze 2-3 min. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.
Miechunka peruwiańska (physalis) to niewielki owoc zamknięty w otoczce jak lampion. Smak ma delikatny, słodko-kwaśny, z nutą goryczki, trochę podobny do agrestu. Kupujemy te mocno pomarańczowe.
Marakuja to inaczej pasiflora. Jeśli ma przyschniętą skórkę, to znaczy, że jest dojrzała. Owoc orzeźwiający, słodkokwaśny, aromatyczny, w smaku przypomina nieco niedojrzałą morelę. Ma jadalne pestki.
Kumkwat wygląda jak miniaturowa pomarańcza, ma gładką i cienką skórkę — wybierajmy te z nieuszkodzoną, a wytrzymają w lodówce nawet 3 tygodnie. Ma piękny kwiatowy zapach i delikatny smak. I mnóstwo witaminy C.
Liczi pokryte gruzełkowatą skorupką, w środku mają niejadalną pestkę i słodki galaretowaty miąższ. Owoce nietrwałe, więc nie kupujmy na zapas! Dodaje się je do sałatek, kompotów, dań z ryb i drobiu. Obrane można zamrozić.
Papaja ma słodkawy, lekko korzenny smak. Można ją gotować i przyrządzać jak warzywa dyniowate. Jest dojrzała, kiedy staje się miękka i zmienia kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty. Warto spróbować na surowo, skropioną sokiem z cytryny.
SAŁATKA Z PAPAJĄ I KREWETKAMI
SKŁADNIKI:
krewetki świeże 15 szt.
kiełki fasoli (mieszanka) 75 g
czerwona papryka 1 szt.
duża papaja 1 szt. (ok. 1 kg)
sok z cytryny 1 łyżka
imbir świeży kawałek 1 cm
orzeszki ziemne niesolone 30 g
listki świeżej kolendry garść
Dressing
limonka 1 szt.
sos sojowy jasny 2 łyżki
cukier trzcinowy jasny 1 łyżeczka
olej sezamowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
mała papryczka chili 1 szt.
PRZYGOTOWANIE:
1. Oczyszczone krewetki gotuj 2 min w wodzie z solą, imbirem i sokiem z cytryny. Odcedź. Zagotuj kiełki.
2. Przygotuj sos, mieszając sok z limonki, sos sojowy, cukier, olej i posiekane: kolendrę, czosnek i chili.
3.Paprykę i papaję pokrój, połącz z krewetkami, kiełkami i orzeszkami. Polej sosem, posyp kolendrą.
POLĘDWICZKI Z MIECHUNKĄ
SKŁADNIKI:
szalotka 2 szt.
świeży rozmaryn garść igiełek
miechunka 200 g
polędwiczka wieprzowa 600 g
masło klarowane 4-5 łyżek
cydr 200 ml
miód 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Szalotki pokrój w piórka, a igiełki rozmarynu drobno posiekaj. Miechunkę obierz z listków. Polędwiczki oczyść ze ścięgien, natrzyj solą i pieprzem.
2. Rozgrzej na patelni połowę masła, obsmaż całą polędwiczkę ze wszystkich stron na dość dużym płomieniu (przez 4 min). Zdejmij mięso z patelni i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.
3. Zmniejsz ogień, dodaj resztę masła klarowanego. Wrzuć szalotkę i smaż, aż stanie się szklista (ok. 5 min). Dodaj posiekany rozmaryn, miód i miechunkę — smaż chwilę, mieszając.
4. Wlej cydr i doprowadź do wrzenia. Pokrój polędwiczkę na plastry i włóż z powrotem na patelnię. Gotuj całość jeszcze 2-3 min. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE POTRAWY DLA KAŻDEGO ZNAJDZIECIE W APLIKACJI KUCHNIA I KROPKA