Marakuja to niewielki owoc o dość niepozornym wyglądzie. Okrągła, o fioletowej skórce, jest dość twarda z wierzchu. Po przekrojeniu posiada jednak bardzo miękki miąższ z dużą ilością pestek. Jak jeść męczennicę jadalną?
Marakuja – jak jeść?
Jedzenie marakui jest bardzo proste. Wszystko co musimy zrobić to przekroić owoc na pół przy pomocy ostrego noża. Następnie środek wyciąga się przy pomocy łyżeczki. Skórka nie jest jadalna, ale można ją wykorzystać do dekoracji. Marakuja w smaku jest lekko kwaskowata a konsystencja miąższu przypomina nieco ugotowane siemię lniane.
Do czego wykorzystać marakuję?
Marakuję najczęściej je się samodzielnie. Można ją także dodać do szeregu potraw. Jakich?
- Koktajle – wzbogaca ich smak oraz właściwości. Najlepiej jest ją łączyć z innymi owocami egzotycznymi.
- Przetwory – z marakui można przygotowywać dżemy, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do naleśników lub gofrów.
- Desery – passiflorę dobrze jest dodawać do deserów na zimno, takich jak budyń z chia czy sałatka owocowa.
- Sałatki – męczennica jadalna to także doskonały dodatek do sałatek na bazie sałat. Podkreśla smak świeżych warzyw oraz dobrze łączy się z sosami na bazie oliwy lub soku z cytryny.
Właściwości marakui
Passiflora posiada szereg cennych właściwości, dla których warto po nią sięgać. Jakich? Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Właśnie dlatego warto ją stosować w trakcie gojenia się ran – przyśpiesza ten proces, jednocześnie chroniąc przed infekcjami. Co więcej – posiada działanie przeciwdepresyjne oraz łagodzące różnego rodzaju bóle, w tym miesiączkowe. Dodatkowo marakuja posiada spore ilości witamin: A, C i K. Stanowi także dobre źródło żelaza i fosforu.
Gdzie kupić marakuję?
Marakuję można kupić w hipermarketach oraz lepszych dyskontach. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skórkę owocu. Obowiązuje tutaj zasada – im „brzydszy” owoc, tym smaczniejszy. Co to oznacza? Otóż to, że najlepsza marakuja to taka o ciemnej, lekko pomarszczonej skórce z plamami. Warto jednak sprawdzić, czy owoc jest twardy. Wystarczy go opukać. Jeśli jest miękki jak pomidor lub brzoskwinia – nie nadaje się do jedzenia.
SylaUla