Zimny, emulsyjny sos o szerokim zastosowaniu, jeden z pięciu sosów podstawowych - tak w skrócie można opisać majonez. Początkowo wyrabiany był on jedynie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku rozpoczęła się jego przemysłowa produkcja, która pozwoliła na dłuższe przechowywanie tego wyrobu.
Dlaczego warto przygotować majonez samemu?
Przede wszystkim, aby przekonać się, że wcale nie jest to takie trudne i skomplikowane jak może się wydawać. Druga sprawa - smak, z którym ciężko porównać majonez kupiony w sklepie. No i najważniejsze - majonezy produkowane przemysłowo pełne są różnego rodzaju chemii: barwników, konserwantów, stabilizatorów i aromatów syntetycznych!
Jak przygotować majonez?
Zadanie to znacznie ułatwi mikser elektryczny, choć do jego przyrządzenia można użyć również trzepaczki ręcznej. Proporcje składników - 2 żółtka na 250 ml oleju, do tego łyżeczka musztardy i soku z cytryny. Ważne, aby olej i żółtka miały podobną temperaturę (w przypadku różnicy temperatur majonez może się zwarzyć). Składniki aromatyczne - przyprawy lub sok z cytryny - dodajemy, kiedy nasz sos jest już sztywny.
Zobacz inne przepis na domowy majonez >>>