Sushi to najbardziej charakterystyczne danie kuchni japońskiej. Istnieje wiele jego odmian – w jednych wykorzystuje się nori do zawijania, w innych nie. Jeśli jednak chcesz zrobić sushi w domu, zacznij od podstaw. Czyli od wybrania odpowiedniej ryby!
Jaka ryba do sushi?
Do sushi wykorzystuje się surowe lub pieczone kawałki ryby. Muszą one pochodzić z pewnego źródła, abyśmy mieli pewność, że nie zachorujemy. Oto jakie gatunki ryb warto wykorzystać do sushi:
- Łosoś – najczęściej wykorzystywana ryba o pięknym, pomarańczowo-różowym kolorze. Można ją wykorzystać zarówno do klasycznych maków, jak i nigiri.
- Tuńczyk – równie popularny co łosoś. Znakomicie smakuje zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Najlepiej sprawdza się w różnych odmianach maków.
- Węgorz – tej ryby raczej nie serwuje się na surowo. Najlepiej smakuje najpierw usmażona a następnie poddana parowaniu. Jest wówczas mniej tłusta a jej konsystencja robi się puszysta.
- Makrela – rybę tę wykorzystuje się do sushi po wcześniejszym zamarynowaniu w solance lub wodzie z octem.
- Maślana – ryba, którą nie każdy może jeść. Może bowiem wywoływać objawy zatrucia – zawroty głowy i nudności. Niemniej jednak bardzo smaczna i warta wypróbowania.
Ważne: Oprócz ryb do sushi wykorzystuje się także krewetki (najczęściej w tempurze), paluszki krabowe, omlet japoński i ośmiornicę.
Jak zrobić sushi w domu?
Kiedy mamy wybrane składniki sushi oraz ugotowany ryż, pozostaje całość poskładać. Nie jest to wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać!
- Do zrobienia domowego sushi będą potrzebne: kawałki ryby, krewetki, paluszków krabowych lub ośmiornicy, inne dodatki (np. awokado, szczypiorek, ogórek, mango, etc.), ugotowany ryż, płaty wodorostów (nori), mata, pasta wasabi.
- Na macie kładziemy nori.
- Na wodoroście rozkładamy ryż tak, aby równomiernie pokrył prawie całą powierzchnię. Należy zostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
- Środek ryżu smarujemy odrobiną wasabi.
- Następnie układamy pokrojone dodatki.
- Na samym wierzchu układamy w rządku kawałki ryby, ośmiornicy, paluszków krabowych lub krewetek.
- Przy pomocy maty zwijamy sushi tak, aby jeden koniec sięgnął drugiego.
- Formujemy maki i zdejmujemy matę.
- Ostrym nożem tniemy maki na 1-2 cm plastry. Gotowe – sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
SylaUla