Jak zrobić sushi?

  • 1

Klasyczne maki robi się z nori, ugotowanego ryżu krótkoziarnstego oraz kawałków surowej ryby. Całość zwija się na macie i kroi w grube plastry.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sushi?
fot. Fotolia
Sushi to najbardziej charakterystyczne danie kuchni japońskiej. Istnieje wiele jego odmian – w jednych wykorzystuje się nori do zawijania, w innych nie. Jeśli jednak chcesz zrobić sushi w domu, zacznij od podstaw. Czyli od wybrania odpowiedniej ryby!
 
Jaka ryba do sushi?
 
Do sushi wykorzystuje się surowe lub pieczone kawałki ryby. Muszą one pochodzić z pewnego źródła, abyśmy mieli pewność, że nie zachorujemy. Oto jakie gatunki ryb warto wykorzystać do sushi:
  • Łosoś – najczęściej wykorzystywana ryba o pięknym, pomarańczowo-różowym kolorze. Można ją wykorzystać zarówno do klasycznych maków, jak i nigiri. 
  • Tuńczyk – równie popularny co łosoś. Znakomicie smakuje zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Najlepiej sprawdza się w różnych odmianach maków. 
  • Węgorz – tej ryby raczej nie serwuje się na surowo. Najlepiej smakuje najpierw usmażona a następnie poddana parowaniu. Jest wówczas mniej tłusta a jej konsystencja robi się puszysta. 
  • Makrela – rybę tę wykorzystuje się do sushi po wcześniejszym zamarynowaniu w solance lub wodzie z octem
  • Maślana – ryba, którą nie każdy może jeść. Może bowiem wywoływać objawy zatrucia – zawroty głowy i nudności. Niemniej jednak bardzo smaczna i warta wypróbowania.
Ważne: Oprócz ryb do sushi wykorzystuje się także krewetki (najczęściej w tempurze), paluszki krabowe, omlet japoński i ośmiornicę
 
Jak zrobić sushi w domu?
 
Kiedy mamy wybrane składniki sushi oraz ugotowany ryż, pozostaje całość poskładać. Nie jest to wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać!
  • Do zrobienia domowego sushi będą potrzebne: kawałki ryby, krewetki, paluszków krabowych lub ośmiornicy, inne dodatki (np. awokado, szczypiorek, ogórek, mango, etc.), ugotowany ryż, płaty wodorostów (nori), mata, pasta wasabi. 
  • Na macie kładziemy nori.
  • Na wodoroście rozkładamy ryż tak, aby równomiernie pokrył prawie całą powierzchnię. Należy zostawić ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
  • Środek ryżu smarujemy odrobiną wasabi.
  • Następnie układamy pokrojone dodatki
  • Na samym wierzchu układamy w rządku kawałki ryby, ośmiornicy, paluszków krabowych lub krewetek. 
  • Przy pomocy maty zwijamy sushi tak, aby jeden koniec sięgnął drugiego. 
  • Formujemy maki i zdejmujemy matę.
  • Ostrym nożem tniemy maki na 1-2 cm plastry. Gotowe – sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem