Czujesz, że prawdy nie dowiesz się z mediów, a siedzenie przed komputerem cię męczy? A może po prostu lubisz festiwal PLANETE DOC i chcesz oglądać festiwalowe filmy nie tylko w maju? „1/100” to idealna propozycja dla ciebie!
„1/100” to cykl filmowy organizowany przez Kino Atlantic i festiwal PLANETE DOC. „1/100” to jeden pokaz przedpremierowy, jeden wyjątkowy gość i stu żądnych wrażeń kinomaniaków.
Sprawdź czy rozumiesz świat i czy świat rozumie ciebie!
Przyjdź raz w miesiącu w sobotę o 12.00 do Kina Atlantic i kup bilet.
Uwaga – liczba miejsc ograniczona!
Spotkania prowadzą Artur Wolski (Kino Atlantic) oraz Weronika Adamowska (festiwal PLANETE DOC).
Bilety w cenie 22 zł i 18 zł (studenci i uczniowie).
Więcej na www.kinoatlantic.pl
24 września (godz. 12.00) zapraszamy na pokaz filmu "EL BULLI. KUCHNIA TO SZTUKA" w reż. Gereona Wetzla oraz spotkanie z Maciejem Nowakiem – znanym krytykiem kulinarnym i teatralnym, dyrektorem Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie.
Maciej Nowak – ur. 17 grudnia 1964 w Warszawie. Od 1983 publikował na łamach miesięcznika "Teatr". W latach 1988–1989 w redakcji "Pamiętnika Teatralnego". W latach 1990-1992 twórca i redaktor naczelny "Gońca Teatralnego", a w latach 1994–2005 "Ruchu Teatralnego". Od 1997 do 2000 kierownik działu kultury "Gazety Wyborczej". W latach 2000-2006 dyrektor naczelny i artystyczny Teatru Wybrzeże, który w tym czasie stał się jedną z najżywiej komentowanych polskich scen, miejscem debiutów i sukcesów grupy młodych reżyserów: Grażyny Kani, Agnieszki Olsten, Moniki Pecikiewicz, Pawła Demirskiego, Jana Klaty, Wojciecha Klemma, Grzegorza Wiśniewskiego, Michała Zadary. Od 2003 dyrektor Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie. Publikuje na łamach "Gazety Wyborczej". Twórca "Niekabaretu Maćka Nowaka" - formacji artystyczno-towarzyskiej Gdańska. Na swoim koncie ma również liczne występy w programach telewizji TVN. Wystąpił w 3 fabularnych filmach: "Segment 76", "Boisko bezdomnych" i "Serce na dłoni". W 2008 tygodnik "Polityka" uznał go za najbardziej wpływową postać polskiego teatru. Laureat m.in. Nagrody Artystycznej Młodych im. Wyspiańskiego (1990), Nagrody im. Schillera (2002), medalu Gloria Artis (2005).
Wielki smakosz i jeden z najbardziej znanych polskich krytyków kulinarnych. Jego cotygodniowe felietony kulinarne na łamach "Gazety Co Jest Grane" wzbudzają postrach wśród polskich restauratorów, a wśród czytelników mają wierne grono fanów. Co roku nominuje finalistów do tytułu "Knajpy Roku" przyznawanego przez "Stołeczną Gazetę Wyborczą".
O FILMIE:
Szefowie kuchni w 3-gwiazdkowej restauracji El Bulli, uznawanej za najlepszą restaurację świata, wynieśli gotowanie do rangi sztuki i udowodnili, że potrawy mogą być małymi arcydziełami. Restauracja działa tylko przez pół roku, a przez pozostałe 6 miesięcy kucharze, pod czujnym okiem szefa i właściciela Ferrana Adrii, eksperymentują tworząc awangardowe, 30-daniowe menu, które zostanie wprowadzone w następnym sezonie. Wychodzące spod ich rąk potrawy oszałamiają smakiem, wyglądem i zapachem. A wszystko to dzięki zastosowaniu niecodziennych metod i skrzętnie przeprowadzanym eksperymentom. Ciekły azot, hiperciśnienie czy egzotyczne składniki z najodleglejszych zakątków świata – tu wszystkie chwyty są dozwolone.
„1/100” to cykl filmowy organizowany przez Kino Atlantic i festiwal PLANETE DOC. „1/100” to jeden pokaz przedpremierowy, jeden wyjątkowy gość i stu żądnych wrażeń kinomaniaków.
Sprawdź czy rozumiesz świat i czy świat rozumie ciebie!
Przyjdź raz w miesiącu w sobotę o 12.00 do Kina Atlantic i kup bilet.
Uwaga – liczba miejsc ograniczona!
Spotkania prowadzą Artur Wolski (Kino Atlantic) oraz Weronika Adamowska (festiwal PLANETE DOC).
Bilety w cenie 22 zł i 18 zł (studenci i uczniowie).
Więcej na www.kinoatlantic.pl
24 września (godz. 12.00) zapraszamy na pokaz filmu "EL BULLI. KUCHNIA TO SZTUKA" w reż. Gereona Wetzla oraz spotkanie z Maciejem Nowakiem – znanym krytykiem kulinarnym i teatralnym, dyrektorem Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie.
Maciej Nowak – ur. 17 grudnia 1964 w Warszawie. Od 1983 publikował na łamach miesięcznika "Teatr". W latach 1988–1989 w redakcji "Pamiętnika Teatralnego". W latach 1990-1992 twórca i redaktor naczelny "Gońca Teatralnego", a w latach 1994–2005 "Ruchu Teatralnego". Od 1997 do 2000 kierownik działu kultury "Gazety Wyborczej". W latach 2000-2006 dyrektor naczelny i artystyczny Teatru Wybrzeże, który w tym czasie stał się jedną z najżywiej komentowanych polskich scen, miejscem debiutów i sukcesów grupy młodych reżyserów: Grażyny Kani, Agnieszki Olsten, Moniki Pecikiewicz, Pawła Demirskiego, Jana Klaty, Wojciecha Klemma, Grzegorza Wiśniewskiego, Michała Zadary. Od 2003 dyrektor Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie. Publikuje na łamach "Gazety Wyborczej". Twórca "Niekabaretu Maćka Nowaka" - formacji artystyczno-towarzyskiej Gdańska. Na swoim koncie ma również liczne występy w programach telewizji TVN. Wystąpił w 3 fabularnych filmach: "Segment 76", "Boisko bezdomnych" i "Serce na dłoni". W 2008 tygodnik "Polityka" uznał go za najbardziej wpływową postać polskiego teatru. Laureat m.in. Nagrody Artystycznej Młodych im. Wyspiańskiego (1990), Nagrody im. Schillera (2002), medalu Gloria Artis (2005).
Wielki smakosz i jeden z najbardziej znanych polskich krytyków kulinarnych. Jego cotygodniowe felietony kulinarne na łamach "Gazety Co Jest Grane" wzbudzają postrach wśród polskich restauratorów, a wśród czytelników mają wierne grono fanów. Co roku nominuje finalistów do tytułu "Knajpy Roku" przyznawanego przez "Stołeczną Gazetę Wyborczą".
O FILMIE:
Szefowie kuchni w 3-gwiazdkowej restauracji El Bulli, uznawanej za najlepszą restaurację świata, wynieśli gotowanie do rangi sztuki i udowodnili, że potrawy mogą być małymi arcydziełami. Restauracja działa tylko przez pół roku, a przez pozostałe 6 miesięcy kucharze, pod czujnym okiem szefa i właściciela Ferrana Adrii, eksperymentują tworząc awangardowe, 30-daniowe menu, które zostanie wprowadzone w następnym sezonie. Wychodzące spod ich rąk potrawy oszałamiają smakiem, wyglądem i zapachem. A wszystko to dzięki zastosowaniu niecodziennych metod i skrzętnie przeprowadzanym eksperymentom. Ciekły azot, hiperciśnienie czy egzotyczne składniki z najodleglejszych zakątków świata – tu wszystkie chwyty są dozwolone.
kołczu