Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych

  • 3

Orzeźwiające zmrożone słodkości doczekały się swojego święta! 24 marca obchodzimy Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Święto ustanowił w specjalnym oświadczeniu z 5 lipca 2012 roku Parlament Europejski.

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych
fot. Fotolia
Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych zaczęto obchodzić w 2013 roku. Wszystkie lodziarnie i cukiernie, m.in. w Polsce, Niemczech, Czechach oraz Włoszech, które biorą udział w świętowaniu są oznaczone plakatami i naklejkami ze specjalnym, europejskim logo. 

Pomysłodawcami świętaWłosi, którzy słyną z komponowania najlepszych na świecie smaków lodowych słodkości a także produkcji maszyn do ich wytwarzania.

Lody pistacjowe Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych Lody
Zdjęcia: Fotolia, materiały prasowe

Święto to doskonała okazja do zwrócenia uwagi konsumentów na lody wytwarzane zgodnie z tradycyjną technologią, różniące się jakością i walorami smakowymi od tych produkowanych przemysłowo przez wielkie koncerny.

Co roku Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych promuje inny smak lodów. W 2015 roku była to czekolada Austrii, w 2016 roku będzie to smak Belgii – „Poire Royale” – królewska gruszka wzbogacona sosem PERA.

Jeśli macie ochotę na odrobinę orzeźwienia, przygotujcie lody w domu! Pyszne, zdrowe, bez konserwantów, jogurtowe lody truskawkowe idealne będą dla małych i dużych łakomczuchów. Proste w przygotowaniu i do tego obłędnie dobre okażą się domowe lody krówkowe, przygotowywane z dużej ilości masy krówkowej, kremówki i mleka. Jeśli macie ochotę na nieco oryginalniejsze smaki, skuście się na lody pinacolada z rumem. Słodko Wam je polecamy!