O wykorzystaniu fasoli najczęściej decydują upodobania i pomysłowość. Warto jednak przyrządzać ją jak najczęściej. Fasola ziarnista jest bowiem niemal równie kaloryczna i bogata w białko jak mięso, a przecież znacznie tańsza.
Jej wartości odżywcze zostaną w pełni wykorzystane, jeżeli w potrawach połączy się białko roślinne z produktami zbożowymi i mlecznymi. Pod względem zawartych w niej soli mineralnych fasola również zasługuje na uwagę: ma potas, ujędrniający skórę, magnez wzmacniający włosy i działający antyrakowo, a oprócz tego wapń, żelazo i fosfor.
Spośród wszystkich warzyw ma najwięcej witaminy B1, fasola szparagowa zaś, delikatna i niskokaloryczna, jest szczególnie bogata w witaminę PP. Nie jest więc wcale przesadą nazywanie fasoli skarbem.
Odmiany fasoli
Biała perłowa - Raczej drobna. Ugotowana nie rozpada się i jest bardziej miękka niż fasola kolorowa.
Borlotto - Włoska odmiana, ma nasiona nakrapiane. Łatwo się rozgotowuje, najlepsza do sałatek.
"Jaś" - Duże białe nasiona o nerkowatym kształcie, świetna na puree, fasolkę po bretońsku.
Kidney - Lśniące nasiona mogą mieć barwę od różowej do ciemnokasztanowej. Są również gatunki o nasionach czarnych. Ma słodkawy smak.
Szparagowa - Odmiany żółte mają delikatniejszy smak i są bogate w witaminy z grupy B, natomiast zielone zawierają więcej karotenu i witaminy C.
Jej wartości odżywcze zostaną w pełni wykorzystane, jeżeli w potrawach połączy się białko roślinne z produktami zbożowymi i mlecznymi. Pod względem zawartych w niej soli mineralnych fasola również zasługuje na uwagę: ma potas, ujędrniający skórę, magnez wzmacniający włosy i działający antyrakowo, a oprócz tego wapń, żelazo i fosfor.
Spośród wszystkich warzyw ma najwięcej witaminy B1, fasola szparagowa zaś, delikatna i niskokaloryczna, jest szczególnie bogata w witaminę PP. Nie jest więc wcale przesadą nazywanie fasoli skarbem.
Odmiany fasoli
Biała perłowa - Raczej drobna. Ugotowana nie rozpada się i jest bardziej miękka niż fasola kolorowa.
Borlotto - Włoska odmiana, ma nasiona nakrapiane. Łatwo się rozgotowuje, najlepsza do sałatek.
"Jaś" - Duże białe nasiona o nerkowatym kształcie, świetna na puree, fasolkę po bretońsku.
Kidney - Lśniące nasiona mogą mieć barwę od różowej do ciemnokasztanowej. Są również gatunki o nasionach czarnych. Ma słodkawy smak.
Szparagowa - Odmiany żółte mają delikatniejszy smak i są bogate w witaminy z grupy B, natomiast zielone zawierają więcej karotenu i witaminy C.