
2 duże sztuki zawierają: 88 kcal Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie w: - błonnik w 13% - wit. E w 11% - magnez w 7% - wit. B6 w 6%
Szybko sycą, bo zawierają pęczniejący w jelitach błonnik. Figi zawierają dość sporo cukru, szczególnie suszone, ale mają niski indeks glikemiczny.
Mają silne działanie zasadotwórcze, a to sprawia, że dobrze oczyszczają organizm. Typowa polska dieta obfituje w produkty, które sprzyjają zakwaszaniu organizmu. To głównie: mięso, jajka i tłuste sery. Figi to doskonały detoks dla organizmu, bo zawierają jony wapnia, potasu i magnezu. Te minerały działają zasadotwórczo i neutralizują nadmiar kwasów.
Jeśli chcemy schudnąć, lepsze są figi suszone. Mają cztery razy więcej błonnika niż świeże. Zawarty w figach enzym ficyna przyspiesza rozkład białek. Dzięki temu owoc ten, może stać się pomocny w kuchni, bo zmiękcza włókna mięsa.
Dlatego, aby zapewnić doskonały smak pieczeni lub kurczakowi, przed wstawieniem mięsa do piekarnika warto namoczyć je w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem świeżych fig. Jeśli kupujemy owoce suszone, trzeba czytać etykiety. Mogą być do nich dodawane związki siarki, aby zachować ich kolor i miękkość.
Szybko sycą, bo zawierają pęczniejący w jelitach błonnik. Figi zawierają dość sporo cukru, szczególnie suszone, ale mają niski indeks glikemiczny.
Mają silne działanie zasadotwórcze, a to sprawia, że dobrze oczyszczają organizm. Typowa polska dieta obfituje w produkty, które sprzyjają zakwaszaniu organizmu. To głównie: mięso, jajka i tłuste sery. Figi to doskonały detoks dla organizmu, bo zawierają jony wapnia, potasu i magnezu. Te minerały działają zasadotwórczo i neutralizują nadmiar kwasów.
Jeśli chcemy schudnąć, lepsze są figi suszone. Mają cztery razy więcej błonnika niż świeże. Zawarty w figach enzym ficyna przyspiesza rozkład białek. Dzięki temu owoc ten, może stać się pomocny w kuchni, bo zmiękcza włókna mięsa.
Dlatego, aby zapewnić doskonały smak pieczeni lub kurczakowi, przed wstawieniem mięsa do piekarnika warto namoczyć je w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem świeżych fig. Jeśli kupujemy owoce suszone, trzeba czytać etykiety. Mogą być do nich dodawane związki siarki, aby zachować ich kolor i miękkość.