Formy przed użyciem powinny być dokładnie wysmarowane tłuszczem oraz wysypane tartą bułką. Przy pieczeniu pojedynczych ciastek i placków natłuszczenie nie ma wpływu na polepszenie smaku ciasta, a jedynie ułatwia oddzielenie gotowego ciasta od blachy.
Przy pieczeniu ciast kruchych i francuskich nie natłuszcza się w ogóle form, wystarczy je tylko lekko posypać mąką. Formy zależnie od rodzaju ciast powinno się wypełniać najwyżej do 3/4 ich wysokości ponieważ należy zostawić miejsce na wyrośnięcie ciasta w piekarniku. Blachy po użyciu powinny być dobrze wytarte i lekko nasmarowane tłuszczem aby nie rdzewiały.
Przy pieczeniu ciast kruchych i francuskich nie natłuszcza się w ogóle form, wystarczy je tylko lekko posypać mąką. Formy zależnie od rodzaju ciast powinno się wypełniać najwyżej do 3/4 ich wysokości ponieważ należy zostawić miejsce na wyrośnięcie ciasta w piekarniku. Blachy po użyciu powinny być dobrze wytarte i lekko nasmarowane tłuszczem aby nie rdzewiały.