Formy w dobrej formie

Różnią się kształtem i materiałem, z jakiego powstały. Kilka rad jak o nie dbać, by nie wpływały na smak ciasta i jak najdłużej służyły.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Formy w dobrej formie
By foremki na ciasto pozostawały w dobrej kondycji, trzeba je oczyścić po każdorazowym użyciu. Ważne jest też, aby przechowywać je w suchym miejscu. Jest to szczególnie istotne dla form metalowych, które są wrażliwe na wilgoć. Przed pieczeniem: formy blaszane, ceramiczne i szklane wymagają natłuszczenia i wysypania tartą bułką. Ewentualnie można je wyłożyć papierem pergaminowym. Po pieczeniu: jeśli na formie pozostaną zapieczone resztki ciasta, lepiej jej nie szorować, a jedynie namoczyć w ciepłej wodzie. Blaszana z nieprzywieralną powłoką - łatwo utrzymać ją w czystości. Jest jednak wrażliwa na zarysowania, dlatego trzeba ją myć delikatną gąbką. Rysy łatwo rdzewieją. - nie można w niej kroić ciasta. - powleczona forma nie wymaga natłuszczania i sypania bułką tartą. Ceramiczna i szklana - żaroodporne formy są wrażliwe na gwałtowną zmianę temperatury. - będą służyć przez wiele lat. Trzeba jednak ostrożnie się z nimi obchodzić, bo nie można ich wyszczerbić. Są też łatwe do mycia. - w ceramicznej formie można podać ciasto na stół. Nie zarysowuje się, więc nie ma problemu, by w niej kroić. Silikonowa - plastyczne formy łatwo uszkodzić, nie należy więc w niej kroić. - jej wielką zaletą jest to, że bez trudu wyjmuje się z niej wypieki i to bez wcześniejszego natłuszczania. Łatwa do mycia/ - można ją zwinąć, zajmuje przez to mało miejsca. Można w nich też zamrażać żywność. Blaszana - po każdorazowym użyciu trzeba ją dokładnie umyć i wysuszyć, żeby uchronić przed rdzewieniem. - wystudzone ciasto należy wyjąć z formy, aby nie nabrało metalicznego posmaku. - tortownicę należy myć i suszyć po rozłożeniu i rozpięciu obręczy.