Francuskie śniadanie z Bonne Maman

Croissanty, naleśniki, brioszki z dżemem – Francuzi na śniadanie serwują sobie słodkości. Choć u nas nie jest to popularne, warto od czasu do czasu zaserwować sobie odrobinę przyjemności od samego rana!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Francuskie śniadanie z Bonne Maman
fot. Materiały prasowe
Bonne Maman – marka, która słynie ze swoich przetworów owocowych i innych słodkości. Smakowite dżemy, wyjątkowe w smaku konfitury, kremy krówkowe czy prawdziwy francuski rarytas – krem kasztanowy. Każdy z produktów tej marki charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i najwyższą jakością.

Produkty tej marki łatwo znaleźć na sklepowych półkach. Ich charakterystyczna zakrętka z ozdobną kratką, jest znana na całym świecie. Designu dopełnia etykietka z czcionką imitującą pismo odręczne. Całość, łącznie z nazwą, kojarzy się z domowymi przetworami, robionymi przez nasze babcie.

Co wyróżnia dżemy Bonne Maman? Przede wszystkim ich jakość i smak. Co ciekawe – w ich składzie znajduje się „tylko” 50% owoców. Jednak, jak zapewnia producent, nie liczy się ilość, ale sposób ich przetworzenia. Dzięki wolnemu gotowaniu, dżemy uzyskują idealną konsystencję. Z kolei doskonały smak to wynik specjalnie wyselekcjonowanych owoców. W produktach Bonne Maman nie znajdziemy syropu glukozowo-fruktozowego ani kukurydzianego. Wszystkie są tworzone z wykorzystaniem białego lub brązowego cukru.

Ich smak świetnie nadaje się do stworzenia słodkiego śniadania w stylu francuskim. Jak można je wykorzystać w kuchni?

Oto trzy pomysły na wykorzystanie produktów Bonne Maman:

Granola z kremem kasztanowym i granatem na jogurcie naturalnym

Składniki dla 1 osoby:
  • 50 g płatków jaglanych
  • 50 ml miodu gryczanego
  • 150 ml jogurtu nadburzańskiego
  • 50 g granata
  • kilka listków melisy
  • 50 g kremu kasztanowego
Sposób przygotowania:
  • Uprażyć płatki na złoto i podlać miodem.
  • Odstawić do wystygnięcia.
  • Wlać jogurt do naczynia, następnie dodać krem kasztanowy i posypać chrupiącą granola. Te czynność tą można podzielić na 2 etapy aby deser ułożyć warstwowo.
  • Dekorować listkami melisy i granatem.
Puszyste naleśniki biszkoptowe z gorzką pomarańczą i kwaśną śmietanką

Składniki dla 1 osoby:
  • 1 jajo
  • 20 g cukru
  • 50 g mąki
  • 100 ml mleka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka śmietany kwaśniej 18%
  • tłuszcz do smarowania patelni
  • dodatki: gorzka pomarańcza
Sposób przygotowania:
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Połącz przesianą mąkę, cukier, mleko oraz żółtko.
  • Całość delikatnie wymieszać z ubitym białkiem. 
  • Puszyste naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu.
  • Serwować z gorzką pomarańczą i kwaśną śmietaną.
Francuski tost w jajku z flambirowanymi owocami i dżemem malinowym

Składniki dla 1 osoby:
  • 1 kromka chleba tostowego
  • ½ jabłka szara reneta
  • ½ gruszki konferencyjnej
  • 100 ml cydru
  • 30 g cukru kokosowego
  • 50 g dżemu malinowego
  • ½ jaja
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Jajo roztrzepać i obtoczyć w nim chleb.
  • Kromkę obsmażyć z obu stron.
  • Owoce obrać i pokroić na małe cząstki.
  • Wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i karmelizować na sucho, a następnie podsypać szczyptą cukru kokosowego.
  • Po chwili dodać odrobinę cydru i zredukować
  • Owoce ułożyć na toście na dżemie malinowym.