Czy zastanawialiście się kiedyś czemu producenci różnie nazywają swoje produkty? Sprawdźcie co odróżnia dżem od powideł czy marmolady!
Dżemy - mają najmniej owoców. Zawierają ich od 25 do 35% czyli od 25 do 35 gramów na 100 produktu.
Konfitury - mają więcej owoców. Musi ich być minimum 50%. Co więcej, owoce są wyraźnie widoczne, albo w całości albo w większych częściach.
Marmolady - najczęściej wytwarza się je z przecierów owoców. Zawiera ich co najmniej 80%, a nawet 110%.
Wyjątkiem są jednak cytrusy, do których przetworów wykorzystywane są też skórki. W związki z tym cytrusowe marmolady mają minimum 20 gram owoców na 100 gram produktu. Marmolady są też twardsze od pozostałych przetworów i widocznie żelowane.
Powidła - mają największa zawartość owoców. Nie może być ich mniej niż 160 gramów na 100 gram produktu. Są to przetwory, które poddano silnemu odparowywaniu wody. Skórki, które często w nich występują, są bardzo miękkie.
Zawartość owoców w przetworach uregulowana została w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producenci mają nie tylko obowiązek informować o składzie, ale również korzystać z odpowiedniej nazwy.
Ilość owoców przekłada się przede wszystkim na jakość produktu. Jeśli chcemy sięgnąć po te najbardziej wartościowe, wybierajmy powidła. Jeśli jednak wolimy inne, szczególnie uważnie należy studiować skład. Kupne przetwory, zwłaszcza dżemy, potrafią mieć wiele chemicznych zapychaczy. W drugiej kolejności zwracajmy uwagę na zawartość cukru. Jego zawartość również może nas zaskoczyć. A więc, nie ma jak domowe przetwory!
Zobacz przepisy na domowe przetwory: Powidła śliwkowe autorstwa iziona oraz Marmolada dyniowo-jabłkowa autorstwa anemon.
Zobacz wszystkie przepisy na przetwory >>>
Nina W.