Małe śliwki
Mirabelki, to owoce drzewa, które w ostatnim czasie jest bardzo często wybierane do naszych przydomowych sadów czy ogrodów. Chodzi o Śliwę domową mirabelkę. Drzewo to wydaje bardzo pyszne owoce zwane śliwkami mirabelkami. Są to jadalne, kuliste owoce o żółtej lub czerwonej barwie. Zazwyczaj mają ok. 2-3 centymetrów średnicy. Ich miąższ jest bardzo łatwo oddziela się od pestki.
Wszystkie rodzaje śliwek, w tym mirabelki, mają podobne wartości odżywcze. Każda z nich zawiera mnóstwo witamin A, B6, C, E i K. Oprócz nich mirabelki zawierają też żelazo, magnez, potas, błonnik i polifenole. Tak samo pyszne i zdrowe są świeże, jak i suszone odmiany śliwek. Spożywanie ich chroni przed rakiem jelita grubego.
Zawartość niektórych witamin i minerałów wpływa pozytywnie na układ nerwowy i nasze samopoczucie. Wystarczy już zjedzenie 3 owoców dziennie. Śliwki są bardzo kaloryczne, niemniej jednak można je stosować w diecie odchudzającej, a to dlatego, że są sycące.
Suszenie i historia mirabelek
Suszone odmiany śliwek mają o 5 razy więcej witaminy A i nawet 7 razy więcej błonnika niż odmiana świeża.
Jeśli odpycha nas cena śliwek suszonych, warto je ususzyć samemu, wystarczy tylko umyte i pozbawione pestek śliwki mirabelki wstawić do specjalnej suszarki lub piekarnika i piec w temperaturze ok. 50-70 st. Czynność należy powtarzać co kilka dni na krótki okres czasu. Warto zaznaczyć, że każda odmiana śliwki ma inny smak.
Co do pochodzenia mirabelki można trochę polemizować. Jej różne odmiany pochodzą z różnych części Europy. Już w XVII wieku uprawiana była „Mirabelka z Nancy” we Francji, za to odmiana „Mirabelki Flotowej” jest uprawiana od dawna w Austrii. W Niemczech od lat hodowane są nowe odmiany mirabelek, m. in. „Miragrande”, „Brennergold” czy „Bellamira”. Mirabelki te zostały wpisane na listę odmian w Niemczech.
Smaczne przetwory
Mirabelki to produkt, z którego można zrobić naprawdę prawdziwe cuda. Już teraz (w lecie) możemy się zaopatrzyć w różnego rodzaju przetwory domowe, które będą pieścić nam kubki smakowe zimą.
Oprócz mirabelkowej nalewki możemy przygotować też pyszny dżem z mirabelek, wino, kompot czy marmolady. Warto wiedzieć, że sok z mirabelek z kamforą można zastosować do gojenia się ran. Przygotowane nalewki idealnie nadają się do wspomagania leczenia górnych dróg oddechowych. Śliwki znakomicie nadają się jako serum na poprawę urody. Zawdzięczają to zawartość witaminy K i C, które pomagają przy pękających naczynkach.
Warto spróbować zamieszczonego tu przepisu na dżem z mirabelek, który jest banalnie prosty. Może też stanowić inspirację do własnego pomysłu na wykorzystanie mirabelek.
1,5 kg śliwek mirabelek
1 opakowanie dżemixu 2:1
500g cukru
Mirabelki należy myjemy i drylujemy. Dodajemy do miski dżemix i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy do nich cukier i gotujemy przez ok. 3 minuty. Gorący jeszcze dżem, przekładamy do słoików i zakręcamy. Dżemik przekładamy do spiżarki. Nie trzeba go pasteryzować - idealnie nadaje się na zimę.
Przykładowy dżem jest bardzo prosty, można go dodatkowo wzbogacać innymi składnikami i smakami albo przygotować np. nalewkę. Wszystko jest naprawdę wspaniałe.
Mirabelki nie dość, że są zdrowe, to jeszcze pyszne i pomagają przy wielu schorzeniach. Należy więc jeść je jak najczęściej.
Dowiedz się jak zrobić kompot z mirabelek >>>
Zdjęcia: Fotolia
Mirabelki, to owoce drzewa, które w ostatnim czasie jest bardzo często wybierane do naszych przydomowych sadów czy ogrodów. Chodzi o Śliwę domową mirabelkę. Drzewo to wydaje bardzo pyszne owoce zwane śliwkami mirabelkami. Są to jadalne, kuliste owoce o żółtej lub czerwonej barwie. Zazwyczaj mają ok. 2-3 centymetrów średnicy. Ich miąższ jest bardzo łatwo oddziela się od pestki.
Wszystkie rodzaje śliwek, w tym mirabelki, mają podobne wartości odżywcze. Każda z nich zawiera mnóstwo witamin A, B6, C, E i K. Oprócz nich mirabelki zawierają też żelazo, magnez, potas, błonnik i polifenole. Tak samo pyszne i zdrowe są świeże, jak i suszone odmiany śliwek. Spożywanie ich chroni przed rakiem jelita grubego.
Zawartość niektórych witamin i minerałów wpływa pozytywnie na układ nerwowy i nasze samopoczucie. Wystarczy już zjedzenie 3 owoców dziennie. Śliwki są bardzo kaloryczne, niemniej jednak można je stosować w diecie odchudzającej, a to dlatego, że są sycące.
Suszenie i historia mirabelek
Suszone odmiany śliwek mają o 5 razy więcej witaminy A i nawet 7 razy więcej błonnika niż odmiana świeża.
Jeśli odpycha nas cena śliwek suszonych, warto je ususzyć samemu, wystarczy tylko umyte i pozbawione pestek śliwki mirabelki wstawić do specjalnej suszarki lub piekarnika i piec w temperaturze ok. 50-70 st. Czynność należy powtarzać co kilka dni na krótki okres czasu. Warto zaznaczyć, że każda odmiana śliwki ma inny smak.
Co do pochodzenia mirabelki można trochę polemizować. Jej różne odmiany pochodzą z różnych części Europy. Już w XVII wieku uprawiana była „Mirabelka z Nancy” we Francji, za to odmiana „Mirabelki Flotowej” jest uprawiana od dawna w Austrii. W Niemczech od lat hodowane są nowe odmiany mirabelek, m. in. „Miragrande”, „Brennergold” czy „Bellamira”. Mirabelki te zostały wpisane na listę odmian w Niemczech.
Smaczne przetwory
Mirabelki to produkt, z którego można zrobić naprawdę prawdziwe cuda. Już teraz (w lecie) możemy się zaopatrzyć w różnego rodzaju przetwory domowe, które będą pieścić nam kubki smakowe zimą.
Oprócz mirabelkowej nalewki możemy przygotować też pyszny dżem z mirabelek, wino, kompot czy marmolady. Warto wiedzieć, że sok z mirabelek z kamforą można zastosować do gojenia się ran. Przygotowane nalewki idealnie nadają się do wspomagania leczenia górnych dróg oddechowych. Śliwki znakomicie nadają się jako serum na poprawę urody. Zawdzięczają to zawartość witaminy K i C, które pomagają przy pękających naczynkach.
Warto spróbować zamieszczonego tu przepisu na dżem z mirabelek, który jest banalnie prosty. Może też stanowić inspirację do własnego pomysłu na wykorzystanie mirabelek.
1,5 kg śliwek mirabelek
1 opakowanie dżemixu 2:1
500g cukru
Mirabelki należy myjemy i drylujemy. Dodajemy do miski dżemix i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy do nich cukier i gotujemy przez ok. 3 minuty. Gorący jeszcze dżem, przekładamy do słoików i zakręcamy. Dżemik przekładamy do spiżarki. Nie trzeba go pasteryzować - idealnie nadaje się na zimę.
Przykładowy dżem jest bardzo prosty, można go dodatkowo wzbogacać innymi składnikami i smakami albo przygotować np. nalewkę. Wszystko jest naprawdę wspaniałe.
Mirabelki nie dość, że są zdrowe, to jeszcze pyszne i pomagają przy wielu schorzeniach. Należy więc jeść je jak najczęściej.
Dowiedz się jak zrobić kompot z mirabelek >>>
Zdjęcia: Fotolia
Dinah
LauraLaura
Blendi
pietroocha
karola25