Jak zrobić dżem truskawkowy?

Dżem truskawkowy przygotowuje się z truskawek, cukru oraz soku z cytryny. Całość długo się gotuje do momentu uzyskania idealnej konsystencji dżemu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić dżem truskawkowy?
fot. Fotolia
Co zrobić z truskawek? Pomysłów jest sporo. Zazwyczaj świeże owoce dodajemy do ciast, deserów i szeregu innych potraw. Jednak jednym z najczęściej robionych przetworów z truskawek jest dżem. Robi się go bardzo prosto a w okresie jesienno-zimowym potrafi skutecznie przywołać smaki lata!
 
Przepis na dżem z truskawek
 
Dżem z truskawek to najprostszy przetwór, jaki można zrobić. Wbrew pozorom nie potrzeba do niego wykorzystywać żadnych cukrów żelujących ani innych tego rodzaju substancji. Wystarczy odrobina cierpliwości, by cieszyć się pysznym dżemem truskawkowym. 
  • Do przygotowania dżemu z truskawek będą potrzebne: truskawki, cukier (ok. 1 szklanki na każdy kilogram owoców) i cytryna lub kwasek cytrynowy (ok. 2 łyżeczek na każdy 1 kg owoców). 
  • Truskawki należy dokładnie przebrać, obrać z szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc, aby puściły sok. 
  • Truskawki przekładamy do szerokiego garnka (tak, aby utworzyły jak najcieńszą warstwę) i gotujemy na dużym ogniu.
  • Kiedy truskawki się zagotują, dodajemy sok z cytryny lub kwasek.
  • W momencie, gdy całość zacznie się pienić, zmniejszamy palnik na minimum.
  • Dżem gotujemy ok. 3 godzin, co jakiś czas go mieszając.
  • Gdy będzie odpowiednio gęsty – przelewamy go do wyparzonych słoików
  • Mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Potem odwracamy i gotowe. 
Jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru?
 
Choć wiele osób uważa, iż zrobienie dżemu bez cukru jest niemożliwe – jest to mit. Dżem truskawkowy można zrobić bez dodatku substancji słodzącej. Wszystko dzięki temu, iż te owoce są same w sobie dość słodkie. Aby jednak nie wydłużać czasu gotowania (w końcu owoce nie zostaną zmiękczone przez całą noc w cukrze), wystarczy wybrać mocno dojrzałe truskawki i rozgnieść je widelcem