Małopolski dżem na liście
Małopolski dżem z płatków róży lada dzień znajdzie się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak powstaje? Płatki róż na dżem są zbierane w słoneczny dzień, a następnie ucierane tradycyjnie w glinianej makutrze pałką drewnianą z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Do produkcji dżemu wykorzystuje się świeżo zebrane płatki kwiatu róży jadalnej (zwanej też cukrową). Ma intensywny różowy kolor i bardzo przyjemnie pachnie i (co chyba najważniejsze) jest gatunkiem jadalnym. Dżem od wielu wieków ma tradycyjne zastosowanie przy wypieku ciast, ciasteczek i nadziewania pączków.
Przepisy na pączki z różanym nadzieniem znajdziecie tutaj >>>
Róża jest dobra na wszystko?
Róża ma szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz zabiegach pielęgnacyjnych wywodzących się jeszcze z medycyny ludowej. Napar lub odwar z kwiatów zalecany jest przy cerze skłonnej do niedoskonałości oraz przy małych rankach.
Wyciągi z owoców mają działanie słabo rozkurczowe, łagodnie moczopędne i żółciopędne. Wszelkie napary z dodatkiem kwiatów lub owoców tego zacnego krzewu działa ogólnie wzmacniająco na organizm. Są również wykorzystywane pomocniczo pomocniczy przy schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.
Ostatnimi czasy coraz większą sławą cieszy się wykorzystywanie kwiatów róży w kuchni. Z przepisów z jej udziałem korzystały już nasze prababki - zachwycała ich nie tylko cudownym aromatem. Pozwalała zabrać kawałek natury we własne cztery kąty. A co najważniejsze – była najbogatszym źródłem witaminy C. Nie wszyscy wiedzą, że jej zawartość w owocach róży wynosi aż 850 do 1200 mg, podczas gdy konkurencyjna cytryna ma tylko 30 – 50 mg na 100g!
Małopolski dżem z płatków róży lada dzień znajdzie się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak powstaje? Płatki róż na dżem są zbierane w słoneczny dzień, a następnie ucierane tradycyjnie w glinianej makutrze pałką drewnianą z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Do produkcji dżemu wykorzystuje się świeżo zebrane płatki kwiatu róży jadalnej (zwanej też cukrową). Ma intensywny różowy kolor i bardzo przyjemnie pachnie i (co chyba najważniejsze) jest gatunkiem jadalnym. Dżem od wielu wieków ma tradycyjne zastosowanie przy wypieku ciast, ciasteczek i nadziewania pączków.
Przepisy na pączki z różanym nadzieniem znajdziecie tutaj >>>
Róża jest dobra na wszystko?
Róża ma szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz zabiegach pielęgnacyjnych wywodzących się jeszcze z medycyny ludowej. Napar lub odwar z kwiatów zalecany jest przy cerze skłonnej do niedoskonałości oraz przy małych rankach.
Wyciągi z owoców mają działanie słabo rozkurczowe, łagodnie moczopędne i żółciopędne. Wszelkie napary z dodatkiem kwiatów lub owoców tego zacnego krzewu działa ogólnie wzmacniająco na organizm. Są również wykorzystywane pomocniczo pomocniczy przy schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.
Ostatnimi czasy coraz większą sławą cieszy się wykorzystywanie kwiatów róży w kuchni. Z przepisów z jej udziałem korzystały już nasze prababki - zachwycała ich nie tylko cudownym aromatem. Pozwalała zabrać kawałek natury we własne cztery kąty. A co najważniejsze – była najbogatszym źródłem witaminy C. Nie wszyscy wiedzą, że jej zawartość w owocach róży wynosi aż 850 do 1200 mg, podczas gdy konkurencyjna cytryna ma tylko 30 – 50 mg na 100g!