Gałka muszkatołowa

czyli nasiona muszkatołowca korzennego

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gałka muszkatołowa
Muszkatołowiec to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Indonezji. Do Europy przywieźli ją Krzyżowcy w XIIIw. Wykorzystuje się nasiono, gałkę, i jego osnówkę nazywaną kwiatem muszkatołowym. Gałka zawiera duże ilości olejku lotnego a także do 40 % tłuszczu oraz skrobię, pektyny, barwniki i mirystycynę. Ta ostatnia ma właściwości trujące i narkotyczne wywołujące halucynacje więc trzeba tej przyprawy używać z umiarem. Stosowana z umiarem ma właściwości przeciw rozdymające. Stosuje się ją w lekach na reumatyzm i choroby oskrzeli. Gałka ma bardzo silny, korzenny aromat i słodkawo-gorzki, korzenny smak. Używa się jej po starciu lub zmieleniu do ciast świątecznych, szczególnie z owocami i pierników, do deserów czekoladowych. Można jej dodać do zup jarzynowych, warzyw świeżych, gotowanych czy duszonych, koniecznie do pasztetów. Gałką aromatyzuje się też napoje alkoholowe, mleczne, soki, herbaty. W bardzo niewielkich ilościach można jej też dodać do ryżu, rosołu, sosów, ryb, mięsa mielonego, cielęciny, ziemniaków... Jest składnikiem mieszanek przyprawowych do ciast i mięs. Kwiat muszkatołowy ma takie samo zastosowanie jak gałka. Gałkę powinno się ścierać czy mielić bezpośrednio przed użyciem ponieważ szybko wietrzeje i traci bardzo dużo aromatu.