Single Malt whisky (whisky słodowa) - to podstawowy gatunek whisky. Wytwórnie whisky słodowej to najczęściej niewielkie, często rodzinne przedsiębiorstwa. Whisky słodowa jest produktem jednej destylarni, produktem na bazie zesłodowanego jęczmienia. Do produkcji whisky słodowej wykorzystuje się słód jęczmienny, wodę i drożdże. Ważnym elementem produkcji wpływającym na smak whisky jest suszenie słodu na paleniskach torfowych. Whisky dojrzewa latami w dębowych beczkach używanych poprzednio do produkcji sherry, porto lub burbona. Whisky słodowa jest podstawowym produktem smakowym w kompozycji whisky mieszanych (blended).
Blended whisky (whisky mieszna) – to najpopularniejsza odmiana whisky, powstała w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single Malt z dodatkiem do 70% whisky zbożowej (grain). Po sporządzeniu mieszanki zostaje ona przelana do beczek na kilka miesięcy po to, by poszczególne składniki nabrały harmonii i "przegryzły się”. Po zakończeniu tego procesu odbywa się butelkowanie.
Grain whisky (whisky zbożowa) - produkcja whisky zbożowej skoncentrowała się głównie na południu Szkocji, w Lowlands, a jej wytwórnie to potężne zakłady przemysłowe, co pozwala na dużą i tanią produkcje. Do produkcji wykorzystywane są różne gatunki zbóż. W smaku whisky zbożowa bardzo przypomina wódkę. Whisky zbożowa jest głównym składnikiem whisky mieszanej (blended).
Dewar’s Special Reserve Scotch Whisky Aged 12 Years – to mieszanka najlepszych rodzajów whisky dojrzewających przez co najmniej 12 lat, charakteryzująca się głęboko bursztynowa barwą oraz owocową nutą zapachową oraz bogatym, delikatnym, zbalansowanym smakiem . Whisky Dewar’s 12 Years Old została stworzona przez Master Blendera Toma Aitkena w 2000 roku. W procesie produkcji jest używany proces zwany podwójnym starzeniem (Double Aging). Wyjątkowy smak Dewar’s 12YO jest doceniana przez koneserów na całym świecie. Do tej pory, wyjatkowa gładkość smaku został potwierdzona prawie 30 nagrodami światowymi, m.in. Monde Selection, Gold Medal & Trophy (2007). Do składowania alkoholu używa się drewnianych, starannie przygotowanych beczek, w których wcześniej przechowywane było sherry lub burbon. Dzięki temu alkohol dojrzewa, a przy tym nabiera wykwintności oraz lekkiej słodyczy.
Blended whisky (whisky mieszna) – to najpopularniejsza odmiana whisky, powstała w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single Malt z dodatkiem do 70% whisky zbożowej (grain). Po sporządzeniu mieszanki zostaje ona przelana do beczek na kilka miesięcy po to, by poszczególne składniki nabrały harmonii i "przegryzły się”. Po zakończeniu tego procesu odbywa się butelkowanie.
Grain whisky (whisky zbożowa) - produkcja whisky zbożowej skoncentrowała się głównie na południu Szkocji, w Lowlands, a jej wytwórnie to potężne zakłady przemysłowe, co pozwala na dużą i tanią produkcje. Do produkcji wykorzystywane są różne gatunki zbóż. W smaku whisky zbożowa bardzo przypomina wódkę. Whisky zbożowa jest głównym składnikiem whisky mieszanej (blended).
Dewar’s Special Reserve Scotch Whisky Aged 12 Years – to mieszanka najlepszych rodzajów whisky dojrzewających przez co najmniej 12 lat, charakteryzująca się głęboko bursztynowa barwą oraz owocową nutą zapachową oraz bogatym, delikatnym, zbalansowanym smakiem . Whisky Dewar’s 12 Years Old została stworzona przez Master Blendera Toma Aitkena w 2000 roku. W procesie produkcji jest używany proces zwany podwójnym starzeniem (Double Aging). Wyjątkowy smak Dewar’s 12YO jest doceniana przez koneserów na całym świecie. Do tej pory, wyjatkowa gładkość smaku został potwierdzona prawie 30 nagrodami światowymi, m.in. Monde Selection, Gold Medal & Trophy (2007). Do składowania alkoholu używa się drewnianych, starannie przygotowanych beczek, w których wcześniej przechowywane było sherry lub burbon. Dzięki temu alkohol dojrzewa, a przy tym nabiera wykwintności oraz lekkiej słodyczy.