Kiedy odwiedzałam Warszawę w zeszłym roku, byłam podekscytowana wieloma rzeczami – zwiedzaniem starego miasta, poznawaniem ludzi, nawet zakupami. Prawdę mówiąc, jedzenie nie było zbyt wysoko na tej liście. Nie chodzi o to, że nie spodziewałam się niczego szczególnego, po prostu wychodząc za mąż, poślubiłam czeskie tradycje kulinarne i wydawało mi się, że polska kuchnia jest podobna do czeskiej…
Do głowy mi nie przyszło, że zjem coś tak niesamowitego jak dania, których skosztowałam w jednym z czarujących i przytulnych lokali na starym mieście. To był jeden z najlepszych posiłków w moim życiu. Spróbowałam kilku potraw z menu – podkreślałam, że chodzi mi tylko o tradycyjne Polskie dania – ale najbardziej smakowały mi gołąbki.
Kiedy wróciłam do domu, przez kilka tygodni próbowałam odtworzyć doświadczenia kulinarne z Polski dla mojego męża i trójki dzieci.
Oto mój ulubiony przepis!
Gołąbki farsz:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 0,2 kg mielonej cielęciny
- 0,2 kg mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka ryżu
- 1 posiekana cebula
- sól i pieprz
Wymieszaj powyższe składniki.
Gołąbki kapusta:
- 1 główka białej kapusty
Usuń głąb. Zblanszuj kapustę w gotującej się wodzie. Oddziel liście, kiedy zmiękną.
Gołąbki sos:
- 4 puszki pomidorów bez skórki
- 1 litr wody
- 1 łyżka brązowego cukru
Wymieszaj składniki sosu.
Gołąbki wykonanie:
1. Nałóż pół filiżanki farszu na pojedynczy liść kapusty i szczelnie zawiń. Rób tak, aż do wyczerpania farszu. Ułóż wszystkie gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Resztę kapusty możesz posiekać i posypać nią wierzch gołąbków.
2. Na wierzch gołąbków wlej przygotowany wcześniej sos. Przykryj gołąbki folią i piecz przez godzinę w 190°C. Zdejmij folię i piecz jeszcze godzinę.
Informacja prasowa
Do głowy mi nie przyszło, że zjem coś tak niesamowitego jak dania, których skosztowałam w jednym z czarujących i przytulnych lokali na starym mieście. To był jeden z najlepszych posiłków w moim życiu. Spróbowałam kilku potraw z menu – podkreślałam, że chodzi mi tylko o tradycyjne Polskie dania – ale najbardziej smakowały mi gołąbki.
Kiedy wróciłam do domu, przez kilka tygodni próbowałam odtworzyć doświadczenia kulinarne z Polski dla mojego męża i trójki dzieci.
Oto mój ulubiony przepis!
Gołąbki farsz:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 0,2 kg mielonej cielęciny
- 0,2 kg mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka ryżu
- 1 posiekana cebula
- sól i pieprz
Wymieszaj powyższe składniki.
Gołąbki kapusta:
- 1 główka białej kapusty
Usuń głąb. Zblanszuj kapustę w gotującej się wodzie. Oddziel liście, kiedy zmiękną.
Gołąbki sos:
- 4 puszki pomidorów bez skórki
- 1 litr wody
- 1 łyżka brązowego cukru
Wymieszaj składniki sosu.
Gołąbki wykonanie:
1. Nałóż pół filiżanki farszu na pojedynczy liść kapusty i szczelnie zawiń. Rób tak, aż do wyczerpania farszu. Ułóż wszystkie gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Resztę kapusty możesz posiekać i posypać nią wierzch gołąbków.
2. Na wierzch gołąbków wlej przygotowany wcześniej sos. Przykryj gołąbki folią i piecz przez godzinę w 190°C. Zdejmij folię i piecz jeszcze godzinę.
Informacja prasowa