Idealny osobisty szef kuchni. Wywiad z Neillem Anthonym

Charyzmatyczny szef kuchni prosto z Cape Town - Neill Anthony to specjalista od gotowania dla wymagających smakoszy! Pracuje jako prywatny szef kuchni, gdzie realizuje się przygotowując wymyślne dania na życzenie klientów. W kuchni nic go nie powstrzyma na drodze do spełnienia oczekiwań oraz realizacji najsmaczniejszych przepisów. Poznajcie go bliżej!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Idealny osobisty szef kuchni. Wywiad z Neillem Anthonym
fot. Polsat Food Network
Neill Anthony trenował swoje zdolności pod okiem najlepszych kucharzy, w tym znanego szefa kuchni i restauratora - Gordona Ramsaya. Swoją pasją do gotowania postanowił podzielić się z innymi, dlatego pracuje jako prywatny szef kuchni.

Daje mu to szansę pracować z prestiżowymi osobistościami, własnymi znajomymi i osobami nie bojącymi się eksperymentów czy zabawy w kuchni. Cel jest jeden - zamienienie codziennego posiłku w prywatne, niezapomniane przeżycie! Korzystając z jego przepisów na pewno poczujecie tę atmosferę!

Gotujmy.pl: Trenowałeś pod okiem Gordona Ramsaya. Jak wspominasz tę współpracę? Jaka jest najważniejsza lekcja, jaką zapamiętałeś?

Neill Anthony: Czas jaki spędziłem u Gordona Ramsaya składał się z długich godzin w pracy - wchłaniałem wiedzę jak gąbka. Najważniejsze, czego się nauczyłem to pracowanie w porządku i czystości oraz dobra organizacja pracy.

Na Twojej stronie internetowej jest informacja, że gotujesz dla klientów w ich domach! Skąd ten pomysł? Nie jest to często spotykane w Polsce.

Pomysł narodził się podczas obiadów i wspólnych spotkań ze znajomymi, kiedy zwykle kończyłem pomagając organizatorom w kuchni. Dzieliłem się swoją wiedzą i mogłem cieszyć się wspólnym spożywaniem posiłku. Wtedy zrozumiałem, że to może być to, czym chcę się zajmować profesjonalnie - gotowaniem świetnego jedzenia, w intymnej atmosferze, obserwując jak moi klienci cieszą się i fascynują swoim posiłkiem.

Wołowina z kaszą i ziołami - danie, które serwuje Neil Anthony
Zdjęcie: Polsat Food Network

Jak wygląda gotowanie w czyimś domu? Czy gotujesz to, o co poproszą Cię klienci, czy sam układasz menu? 

Klienci najczęściej proszą o ugotowanie posiłku na specjalną okazję. Zgodnie z oczekiwaniami, przygotowuję menu składające się z 4-5 dań i pozostawiam do akceptacji. Następnie, jeżeli wszystko jest w porządku, przyjeżdżam do klienta mając już przygotowaną pewną część posiłku. Tym sposobem na miejscu przygotowuję jedynie ostateczną formę dań.

Co sądzisz o kuchni europejskiej? Jakie są Twoje ulubione smaki z tej części świata?
 

Według mnie, kuchnia europejska czerpie z tradycyjnych smaków i składników. Obecnie jest to bardzo interesujące, jak nowoczesne rozwiązania łączą się z tradycyjnym stylem. Moim ulubionym smakiem z Europy Wschodniej, szczególnie Polski, jest burak, kapusta i kwaśna śmietana, a jednym z ulubionych dań - pierogi.

Jakie, według Ciebie, są najważniejsze zasady gotowania?

1. Lokalność i sezonowość                           
2. Prostota i prawdziwość smaków
3. Dobra organizacja pracy, w czystości

W jakich daniach czujesz się najlepszy? Makarony, czy może zupy?
 

Postrzegam kuchnię i gotowanie jako całość. Ale uważam, że najlepiej wychodzą mi suflety.

Klopsiki z surowej kiełbasy z ziemniaczanymi kluseczkami
Zdjęcie: Polsat Food Network

Dlaczego gotowanie z Tobą jest świetne?

Gotowanie ze mną jest świetne, bo jestem prawdziwym pasjonatem jedzenia. Celebrowanie lokalnych składników i gotowanie dla ludzi to istota prawdziwych smaków. Kocham przebywać w kuchni, gotować dla przyjaciół i zapamiętywać każdy niesamowity moment.

Sprawdźcie, na czym polega sprytna praca Neilla w pierwszym sezonie nowego programu - już w lipcu na Polsat Food Network. - See more at: http://satinfo24.pl/lipiec-2016-polsat-food-network/#sthash.qhZ08jH9.dpuf
Sprawdźcie, na czym polega sprytna praca Neilla w pierwszym sezonie nowego programu "Osobisty szef kuchni" - już w lipcu na antenie Polsat Food Network. Zapraszamy!