Gorączka herbaciana

  • 2

Swoimi przepisami na wyśmienitą herbatę zieloną i czarną dzieli się z nami Katarzyna Kochańska, właścicielka marki Herba Thea.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gorączka herbaciana
Marta Chowaniec: William Gladstone powiedział:

„Jeśli jest ci zimno, herbata cię ogrzeje.
Jeśli jest ci gorąco, herbata cię ochłodzi.
Jeśli jesteś pobudzony, herbata cię uspokoi.”

Zgadzasz się z nim?

Katarzyna Kochańska: Wszystko się zgadza! Herbata zielona wychładza organizm, czarna – rozgrzewa. W krajach, gdzie jest gorąco, pije się zieloną herbatę, w krajach zimnych – czarną. W Polsce zimą instynktownie sięgamy po czarną herbatę.

I dodajemy do niej rum na przykład.

K.K.: Lub inną wódkę (śmiech). Polecam też cynamon, bo rozgrzewa. Świetnie sprawdza się ziele angielskie, które dodajemy zwykle do zup i sosów. Sama dodaję je też do herbaty. Smakuje wyjątkowo korzennie.

Do herbaty zielonej nie możemy dodawać niczego, co jest sprzeczne z jej chłodną naturą, natomiast sprawdza się np. plaster owoców cytrusowych. Zaparzam herbatę zieloną w temp. 80 st. C, odstawiam na 3 minuty, dodaję plaster np. limonki, cytryny lub trawy cytrynowej i parzę kolejne 3 minuty.

Czy zdarzyło Ci się skomponować herbatę niedobrą w smaku?

Nie, nigdy. Niedobre w smaku są sztuczne herbaty ze sztucznymi dodatkami, chemicznymi zapachami, jak większość kupowanych w sklepie. A uważasz, że herbata z masłem i solą byłaby niedobra w smaku?

Okropna!

A dla mnie byłaby superciekawa. Na granicy potrawy, czyli zupy. A herbata wędzona?

Nie, proszę.

Moi pracownicy nazywali ją herbatą pomieszaną kabanosem. I to oddaje jej zapach i smak. Inny, ciekawy. Lapsang souchong ostatnio zrobiła się dość modna. Ale takiego naprawdę dobrego lapsanga trudno dostać, bo w przeciętnych sklepach najczęściej dostępny jest aromatyzowany sztucznym zapachem dymu.

Gdzie kupić dobrą herbatę?

Jeśli ktoś chce pić dobrą herbatę, to niech sam ją sobie zrobi. Kupi herbatę liściastą, niearomatyzowaną, i doda jakieś przyprawy. Szczypta szafranu zabarwi herbatę na żółto, będzie wyglądała i smakowała orientalnie. Przedziwnie, nietypowo.

Proszę sobie kupić zielony kardamon malabarski, goździki, pieprz, kwiaty lawendy i eksperymentować. Do tego herbata czarna liściasta. Ceylon jest mocny jak smoła i ma smak jak diabeł. Yunnan jest średnio lekki, ma smak orzechowy. Assam jest mocny, nasycony, pąsowy. Darjeeling ma bardzo wiele smaków. A z zielonych proponuję senchę.

Gorączka herbaciana chodzi za mną od wielu lat jak gorączka złota.


Herbata uspokajająca Katarzyny Kochańskiej

3 łyżeczki senchy (zielonej chińskiej)
szczypta suszonych kwiatów lawendy
Parzyć w temp. 80 st. C przez 3 minuty w czajniczku półlitrowym.

Katarzyna Kochańska – znawczyni herbat, eterycznych olejków, naturalnych receptur na urodę, kiperka, kompozytorka smaków i zapachów. Poza tym od lat zajmuje się aromaterapią i aromamarketingiem. Właścicielka marki Herba Thea, która została wybrana najlepszą herbaciarnią w stolicy głosami widzów TVN Warszawa, oraz Akademii Sztuk Wonnych. Organizuje warsztaty i pokazy w całej Polsce. Warsztaty dla małych grup, 4-10-osobowych lub maksimum 60-osobowych, i pokazy dla dużych grup, nawet 1000-osobowych (np. na targach, festynach).

http://www.herbathea.pl/