Z jaj na szerszą skale wyrabia się gotowe "produkty jajeczne". Oto co można spotkać (raczej nie na sklepowej półce, za to chętnie korzystają z tego restauratorzy):
Dla potrzeb dużej gastronomii sprzedaje się także pakowane w folię gotowane na twardo jaja.
- pasteryzowane jaja w płynie - a więc: fix jajeczny z całych jajek, z białek, lub tylko z żółtek. Pasteryzowane jaja są dobrym rozwiązaniem, kiedy w restauracji przygotowuje się sosy, ciasta czy chociażby majonez - eliminuje to ryzyko salmonelli
- proszek jajeczny - z białek lub z żółtek. Chętnei wykorzystywany w cukierniach
- rolada jajeczna - przygotowywana z jajek gotowanych na twardo, dostępna w postaci zamrożonej. Rolada w przekroju wygląda jak ładne, ugotowane na twardo jajko, dzięki temu krojona w plasterki stanowi świetną dekorację - plasterki nie rozpadają się
Dla potrzeb dużej gastronomii sprzedaje się także pakowane w folię gotowane na twardo jaja.