Gotowe produkty jajeczne

Jednemu włos się zjeży na głowie - drugi doceni. Oto co przygotowuje się z jaj.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Gotowe produkty jajeczne
Z jaj na szerszą skale wyrabia się gotowe "produkty jajeczne". Oto co można spotkać (raczej nie na sklepowej półce, za to chętnie korzystają z tego restauratorzy):

  • pasteryzowane jaja w płynie - a więc: fix jajeczny z całych jajek, z białek, lub tylko z żółtek. Pasteryzowane jaja są dobrym rozwiązaniem, kiedy w restauracji przygotowuje się sosy, ciasta czy chociażby majonez - eliminuje to ryzyko salmonelli
  • proszek jajeczny - z białek lub z żółtek. Chętnei wykorzystywany w cukierniach
  • rolada jajeczna - przygotowywana z jajek gotowanych na twardo, dostępna w postaci zamrożonej. Rolada w przekroju wygląda jak ładne, ugotowane na twardo jajko, dzięki temu krojona w plasterki stanowi świetną dekorację - plasterki nie rozpadają się

Dla potrzeb dużej gastronomii sprzedaje się także pakowane w folię gotowane na twardo jaja.