Rodzaje Tortilli w Kuchni Meksykańskiej

Tortilla – cienkie, okrągłe placuszki z mąki kukurydzianej lub pszennej – do dusza meksykańskiej kuchni

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rodzaje Tortilli w Kuchni Meksykańskiej
Tortilla – cienkie, okrągłe placuszki z mąki kukurydzianej lub pszennej – do dusza meksykańskiej kuchni, podstawowy element wspaniałych meksykańskich antojitos. Rozróżnienie wszystkich potraw na bazie tortilli może być bardzo trudne. Podzielmy je więc na kilka najpopularniejszych:

Tacos: różne rodzaje farszu owinięte w ciepłą tortillę; tacos al pastor są faszerowane mięsem i podawane z posiekaną cebulką, kolendrą i kawałkiem ananasa.

Flautas: bardzo ciasno zwinięte tortille nadziewane kurczakiem, podawane z sałatą i śmietaną.

Enchiladas: tortille z mięsnym, serowym lub rybnym farszem, podawane w sosie; enchiladas suizas zawsze przyrządza się z kurczakiem, pikantnym sosem, śmietaną i serem.

Quesadillas: tortille z serem lub innym nadzieniem, smażone na patelni lub na ruszcie.

Chilaquiles: smażone chipsy z ciasta przygotowanego na tortillę, w pikantnym sosie pomidorowym, podawane ze śmietaną i serem.

Tostadas: chrupiące tortille z podsmażaną fasolą, podawane z sałatą, kurczakiem, pomidorami, cebulą, awokado, chili, śmietaną lub serem.

Sopa de tortilla: zupa z dodatkiem smażonych pasków tortilli, z pomidorami, chili i awokado (jest jeszcze sopa tlaxcalteca i sopa tarasca).