Gdy dokoła ziąb, staramy się rozgrzać na wszelkie sposoby: wkładamy ciepłe ubranie, bierzemy gorącą kąpiel, przykrywamy się kocem. Możemy też chronić się przed chłodem, dodając do naszych ulubionych potraw przyprawy korzenne. Udowodniono bowiem, że znajdujące się w kardamonie, cynamonie czy imbirze olejki eteryczne pobudzają przemianę materii, podnoszą ciepłotę ciała i poprawiają krążenie. Natomiast substancje znajdujące się w goździkach mają działanie antybakteryjne i przeciwbólowe. Korzystajmy zatem z bogactw natury - ze smakiem i korzyścią dla zdrowia.
Poczuj korzenne ciepło natury
Popularna, ceniona kawa zbożowa Inka dostępna jest teraz w limitowanej wersji z korzennymi przyprawami. Umiejętnie skomponowany zestaw orientalnych dodatków w Ince Korzennej skutecznie rozgrzewa organizm i chroni przed chłodem w zimowe dni.
Podwójna porcja ciepła - 3 ciekawe przepisy
1. Zupa marchwiowa z imbirem
1 kg marchwi, 3 ziemniaki i 2 cebule obierz, pokrój w plastry. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij cebulę, a następnie dodaj marchew. Smaż razem kilka minut, po czym zalej 1,2 litra bulionu warzywnego, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj ok. 20 minut. Wyjmij ziele, zmiksuj zupę, dodaj do niej obrany i starty na drobnej tarce kawałek korzenia imbiru o długości 2 cm. Dopraw ostrą papryką, pieprzem i solą.
2. Korzenne udka z piekarnika
8 pałek kurczaka umyj, osusz. 6 łyżek miodu wymieszaj z 6 łyżkami oliwy, dodaj łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę mielonego cynamonu, 2–3 gwiazdki anyżu. Do tej marynaty włóż udka, przykryj, chłodź godzinę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st., co jakiś czas obracając. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
3. Indyjskie pączki w syropie
10 dag mleka w proszku wymieszaj z 2 łyżeczkami mąki i szczyptą sody. Dodaj 5 łyżek świeżego mleka, 2 dag mielonych pistacji, wyrób masę. Uformuj małe kuleczki. Z 1/2 kg cukru i 100 ml wody zagotuj syrop, włóż 2 ziarna kardamonu.
Podgrzewaj na małym ogniu. Kuleczki usmaż na rumiano w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku, przełóż do syropu. Trzymaj na ogniu 5 minut. Osącz na sicie. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Źródło: Pani domu
Poczuj korzenne ciepło natury
Popularna, ceniona kawa zbożowa Inka dostępna jest teraz w limitowanej wersji z korzennymi przyprawami. Umiejętnie skomponowany zestaw orientalnych dodatków w Ince Korzennej skutecznie rozgrzewa organizm i chroni przed chłodem w zimowe dni.
Podwójna porcja ciepła - 3 ciekawe przepisy
1. Zupa marchwiowa z imbirem
1 kg marchwi, 3 ziemniaki i 2 cebule obierz, pokrój w plastry. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij cebulę, a następnie dodaj marchew. Smaż razem kilka minut, po czym zalej 1,2 litra bulionu warzywnego, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj ok. 20 minut. Wyjmij ziele, zmiksuj zupę, dodaj do niej obrany i starty na drobnej tarce kawałek korzenia imbiru o długości 2 cm. Dopraw ostrą papryką, pieprzem i solą.
2. Korzenne udka z piekarnika
8 pałek kurczaka umyj, osusz. 6 łyżek miodu wymieszaj z 6 łyżkami oliwy, dodaj łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę mielonego cynamonu, 2–3 gwiazdki anyżu. Do tej marynaty włóż udka, przykryj, chłodź godzinę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st., co jakiś czas obracając. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
3. Indyjskie pączki w syropie
10 dag mleka w proszku wymieszaj z 2 łyżeczkami mąki i szczyptą sody. Dodaj 5 łyżek świeżego mleka, 2 dag mielonych pistacji, wyrób masę. Uformuj małe kuleczki. Z 1/2 kg cukru i 100 ml wody zagotuj syrop, włóż 2 ziarna kardamonu.
Podgrzewaj na małym ogniu. Kuleczki usmaż na rumiano w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku, przełóż do syropu. Trzymaj na ogniu 5 minut. Osącz na sicie. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Źródło: Pani domu
jaga12-j1